Hoppa till huvudinnehåll

Frisbeegolfspelaren Marcus Råberg har nerver av stål

Marcus Råberg spelar frisbeegolf på professionell nivå.
Marcus Råberg har tagit guld i både FM och EM på juniornivå. Marcus Råberg spelar frisbeegolf på professionell nivå. Bild: Yle/Tove Virta Västnyland,Ekenäs,frisbeegolf

Frisbeegolfen har varit på frammarsch i Västnyland i flera års tid. Ett succéexempel är Marcus Råberg som har tagit guld i juniortävlingarna både på nationell och europeisk nivå.

Marcus Råberg är 28 år gammal och hemma från Västerby i Ekenäs. Han har representerat EIF Discgolf sedan Västnyland fick sin första bana i början på 2000-talet.

Hur hittade du den här sporten?

- Via gymnastiken i högstadiet. Läraren Kenneth Karlsson tog med oss alla och kasta år 2003 då det var en rätt så ny grej. Jag tror jag köpte en disc genast och sen fastnade man snabbt.

Guld i FM och EM

Råberg har håvat in ett guld både på FM-nivå och på EM-nivå i juniorklassen. I herrklassen har han nått några bra placeringar, men där är nivån rätt hög.

Han bedömer att sporten har utvecklats mycket under de senaste fem åren. Det arrangeras hela tiden fler tävlingar på professionell nivå. Samtidigt har klassen på spelarna blivit bättre och antalet spelare har ökat.

Någon penningstinn bransch är det dock inte frågan om. Råberg berättar att världens toppspelare som bäst kammar in några tusen dollar för en tävlingsvinst.

- På nationell nivå handlar det om runt 1 000 euro, ungefär så att kostnaderna täcks, säger Råberg.

Frisbeegolfbana vid Nickby motionsbana
Frisbeegolfen har vind i seglen i Västnyland. Frisbeegolfbana vid Nickby motionsbana Bild: Yle/Sune Bergström motionsbana

I hurdant skick måste man vara fysiskt sett?

- Finland är topplandet i Europa, tvåa endast efter USA i världen. Här är nivån alltså hög. Om man ska tävla på proffsnivå kräver det både konditionsträning och gympass. Det fysiska hänger ju ihop med det mentala. Har man inte fysiken i skick så är det svårt att koncentrera sig.

Hur håller du nerverna i styr under en lång runda på 18 korgar?

- Det kan ta upp till tre-fyra timmar på en tävlingsrunda. Spelet går långsamt och man har tid att tänka efter lite för mycket till och med. Det ligger långt ifrån fotbollens situationstänkande. Man hinner fundera en god stund både före och efter kastet.

Man ska inte tänka "nu ska jag inte missa den här putten", utan istället "nu ska jag sänka den här putten".― Marcus Råberg

Råberg beskriver hur han under tävlingarna går in i ett sinnesläge där han är medveten om att varje kast inte kan bli en fullträff.

Han säger att det är lättare att bli stressad om man förväntar sig att varje kast ska lyckas. Istället koncentrerar han sig på vad han ska göra och sluter bort allt annat.

- Man ska inte tänka "nu ska jag inte missa den här putten", utan istället "nu ska jag sänka den här putten". Det är intressant hurdana känslomässiga berg- och dalbanor man går igenom under en enda tävling. Det händer mig varje år att jag tänker att det här är sista gången jag tävlar.

Tappar du någonsin nerverna?

- Nog har det ju hänt att både väska och drickaflaskor har flugit när man var yngre. Men på tävlingar måste man bete sig för annars kommer det en varning av domaren.

frisbeegolfväska
Ibland flyger väskan, men nuförtiden får utrustningen oftast vara i fred. frisbeegolfväska Bild: Yle/Stefan Härus frisbeegolf

Till Råbergs tävlingsutrustning hör alltid en drickaflaska med vatten och en för att tanka proteiner och mineraler. Det är viktigt att hålla blodsockernivån i styr. Det hemliga bränslet är bananer och nötter.

Följande tävling är inbokad den 8 juli och två veckor efter det är det European Opening, som är största tävlingen i Europa det här året. Det ser han mest fram emot. I mitten av augusti är det sedan dags för FM.

Den 1-2 juli ordnas en Pro Tour-tävling i Västerby. Då kan alla som vill bekanta sig med sporten gratis under ett veckoslut.

Intervju: Jonas Sundström
Text: Sofia Kajander