Hoppa till huvudinnehåll

Hovirintaelever flyttar till baracker i höst - skolhusets framtid avgörs senare

Elever på väg till Näse skola
Arkivbild. Elever på väg till Näse skola Bild: Yle/Stefan Paavola Skolbarn,barn i skolåldern,elever,baracker,näse skola i borgå

Det blev noll anföranden i S:t Karins stadsfullmäktige då beslutet skulle fattas och förslaget godkändes enhälligt. Elever och lärare i S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu ska inte spendera en dag till i dålig i dålig inomhusluft.

Journalister i bakre raden blev nästan lite paffa, berättar fullmäktigeledamot Åsa Gustafsson. Ordförande öppnade diskussionen och avslutade utan att någon hade någonting att inflika.

- Ingen höll ett inlägg och jag ser det som något positivt. Vi har en bra kultur inom beslutsfattandet i S:t Karins, säger Gustafsson.

Ett enat fullmäktige klubbade igenom att staden hyr baracker för höstterminen. Det eftersom skolhuset i Hovirinta anses utgöra en hälsorisk för elever och personal som haft symtom på grund av inomhusluften i skolan.

Tidigare har det utretts om det finns andra lokaler i staden för skoleleverna i Hovirinta, men man har kommit fram till att baracker är det enda lämpliga alternativet. Att fixa fram baracker till skolstarten kan vara knepigt. Tidigare har leverantörer meddelat att de klarar av en leveranstid på sex månader. Men nu skulle man alltså behöva barackerna om drygt två månader.

Skolbyggand utifrån.
Hovirinnan koulu och S:t Karins svenska skola. Skolbyggand utifrån. Bild: Yle/Monica Forssell hovirinta skola

Hyrda baracker är i dag eftertraktade då många kommuner och städer har behov av tillfälliga lokaler. Gustafsson berättar att hon funderat på om inte staden själv skulle investera i baracker för att trygga tillgången då skolor och daghem saneras.

Beträffande själva skolhuset dröjer det ännu innan beslut kan fattas om eventuell renovering eller nedläggning.

Gustafsson säger att hon förstår att många föräldrar helst skulle se ett snabbt beslut, men att det är frågan om ett väldigt stort beslut och att politikerna måste hinna sätta sig in i ärendet, då det handlar om miljontals euro. Ett beslut om skolhusets framtid kan enligt Gustafsson fattas i oktober.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland