Hoppa till huvudinnehåll

Kira Kytölä nöjer sig inte med liten rekordputsning: ”Jag vill hoppa långt över 13 meter”

Kira Kytölä, Esbo IF
Kira Kytölä vill ta över som familjens statistiketta i tresteg och längdhopp. Kira Kytölä, Esbo IF Bild: Yle / Christian Vuojärvi friidrott,esbo if

Esbo IF:s Kira Kytölä tog sin första FM-medalj på seniornivå i vintras då hon knep brons i tresteg vid inomhus-FM. I sommar ska det bli både nya framgångar och rekordhopp.

Kytölä visade prov på starka tävlingsnerver i inomhus-FM då hon i sitt sista hopp klämde till med 12.95.

Resultatet var endast två centimeter från hennes personliga rekord och det gav henne brons bakom de finländska dominanterna i grenen, Kristiina Mäkelä och Sanna Nygård.

– Det betydde mycket. Jag har jobbat många år och det är skönt att få resultat för den träning jag har gjort, säger Kytölä som representerar Esbo IF.

Nytt metertal i sikte

Det heter att framgång föder framgång och 23-åriga Kytölä har stora planer och förhoppningar inför den kommande friidrottssommaren.

Hon säger att det stora målet är att utvecklas och ta allt större steg framåt.

– Jag vill hoppa långt. Förstås över 13 meter. Jag är väldigt nära, så jag vill långt över 13 meter. Också i längdhoppet hoppas jag på en stor förbättring på rekordet, säger hon.

Kira Kytölä, Esbo IF
Kira Kytölä i aktion under Kalevaspelen i fjol. Kira Kytölä, Esbo IF Bild: Yle / Tomi Hänninen friidrott,esbo if

Sverigekampen i sikte

Kira Kytöläs personliga rekord i tresteg är 12.97 och i längdhopp 609. Båda resultaten gjorde hon i fjol somras, vilket friidrottsförbundet noterade.

Hon fick chansen att delta i Sverigekampen, och även om hon inte var nöjd med resultatet 12.69 som gav en fjärde plats, fick hon blodad tand.

– Det var en jättefin upplevelse. Jag vill absolut vill jag vara med på nytt. Varje år.

Kira Kytölä, Esbo IF
Kira Kytölä placerade sig på fjärde plats i tresteg i Sverigekampen i fjol. Kira Kytölä, Esbo IF Bild: Yle / Tomi Hänninen esbo if

Sjukampen numera ett komplement

För att den drömmen ska gå i uppfyllelse bör hon prestera på hög nivå i Kalevaspelen. I fjol placerade hon sig på sjätte plats i tresteg och på femte plats i längd vid FM-tävlingarna i Uleåborg.

Tidigare tävlade hon också regelbundet i sjukamp. För två år sedan knep hon brons i sjukamp i U23-FM, men numera fungerar mångkampen endast som ett komplement till huvudgrenarna.

– Tresteg är nummer ett och längd är god tvåa. Jag tränar alla grenar i sjukampen för att det är mångsidigt och bra för ryggen, säger hon.

Ryggbesvären gör sig påminda ibland

Ryggen, ja.

Kira Kytölä åkte på sin största motgång i karriären för fem år sedan. Hon drabbades av en belastningsskada i ryggen och tvingades vila i ett halvt år.

– Jag byggde sakta upp grunden igen. Smärtan är borta men det påverkar mig fortfarande. Ryggen är svagare, så jag tränar på ett annorlunda sätt. Men jag är på en högre nivå än tidigare.

Yle Sporten träffar Kytölä i samband med ett träningspass i Alberga. Hon gör målmedvetet och med full fokus sina träningshopp och det är lätt att tro på henne då hon säger att hennes starka sida är motivationen.

Att hon har en stenhård vilja och att hon är redo att jobba hårt.

Ragne Kytölä, Esbo IF
Kira Kytöläs mamma, Ragne, var för 30 år sedan en av Finlands största friidrottsstjärnor. Ragne Kytölä, Esbo IF Bild: Yle / Christian Vuojärvi Ragne Kytölä,friidrott

Hennes mamma och tränare, Ragne Kytölä, flikar in och hävdar att en minst lika stark sida är Kiras kapacitet att lyssna på sin kropp. Om ryggskadan gör sig påmind så inser hon omedelbart att det är på sin plats att avbryta träningspasset.

Det har inte hindrat Kira från att göra framsteg och blicka framåt på utvecklingskurvan.

– Jag vill bli starkare, stabilare och snabbare. Och tekniken bör bli bättre och effektivare. Jag jobbar på att få kraften att gå rakt framåt vid varje steg. Jag hoppar ofta lite snett och det är förstås inte bra, funderar hon.

Mammas resultat sporrar

Tillsvidare är det gammal som är äldst i friidrottsfamiljen Kytölä.

Ragne Kytölä hörde till den finländska friidrottseliten på 1980- och 1990-talet. Hon vann FM-guld i såväl sjukamp, tresteg som längdhopp och representerade Finland i OS i Seoul och i VM-tävlingarna 1987 och 1991.

Skip Instagram post

Kira har en del att jobba på ifall hon skall nå sin mammas rekord i tresteg (13.52) och längdhopp (658).

– Visst motiverar det lite. Hennes resultat är möjliga. Mina testresultat kommer allt närmare så jag ska nog hoppa längre än hon, säger Kira Kytölä och ler pilemariskt.

Kira Kytölä, Esbo IF

Ålder: 23 år

Studerar: Allmän och vuxenpedagogik vid Helsingfors Universitet.

Förebild: Jag ser upp till personer som vågar satsa på något de brinner för.

Bästa idrottsminnet: Första tävlingen i landslagskläder i Köpenhamn. Alla godkända hopp resulterade i rekord.

Favoritfilm: Fittest on earth

Favoritmusik: Alla sånger jag kan orden till.

Motto: Vill du, så kan du.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport