Hoppa till huvudinnehåll

Klädindustrin i Karleby återuppstår

Anniina Isokangas på PaaPii Design.
Anniina Isokangas på PaaPii Design. Anniina Isokangas på PaaPii Design. Bild: Yle/Petra Haavisto paapii design

Fler än var tredje produkt i PaaPiis webbutik säljs utomlands och nu utvidgar man i Karleby. I sommar öppnar fabriken som ska sysselsätta tio personer.

PaaPii Design som är känd för sina färggranna mönster har slagit igenom både hemma och utomlands de senaste åren. Företaget startades vid Anniina Isokangas köksbord och sedan dess har verksamheten vuxit. För några år sedan började Isokangas designa också barnkläder och företaget har idag både webbutik och fabriksbutik i Karleby.

Underleverantörer har hittills skött sömnadsarbetet. Isokangas, som fick utmärkelsen årets unga företagare 2016, berättar att idén till en egen fabrik uppstod när en av underleverantörerna inte ville investera i nya maskiner.

- Då bestämde jag mig för att köpa nya maskiner och på samma gång flyttar en del av underleverantörernas sömmerskor till oss, säger Isokangas.

Den nya fabriken återupplivar regionens textilindustri som försvann under 1990-talets recession då flera företag inom klädes- och läderindustrin försvann från Karleby. Samtidigt försvann många arbetsplatser och mycket kunnande.

Den internationella marknaden drar

PaaPii Desigs omsättning uppgick förra året till en miljon euro. 35 procent av produkterna gick på export inte bara till Europa utan också till Australien, Kanada och USA. Tygerna är populärast, men barnkläderna säljer bra utomlands. Med den egna fabriken vill Isokangas trygga den inhemska produktionen och bevara kunskapen i Karleby.

- Till att börja med ska vi tillverka våra egna kollektioner, men vi kan också sy kläder till andra företag som underleverantörer. På en vecka hinner vi sy ungefär tusen barnkläder, säger Isokangas.

Text: Iina Kluukeri, Yle Kokkola Palkittu nuori yrittäjä uskaltaa: Kokkolaan uusi vaatetehdas pitkän tauon jälkeen

Översättning: Anna Ruda

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten