Hoppa till huvudinnehåll

Olli Rauste: Inget invecklat fall för Cas

Therse Johaug med en mössa på huvudet.
Therese Johaug får snart besked från Cas. Therse Johaug med en mössa på huvudet. Bild: All Over Press Therese Johaug,dopning (kemisk process)

Vicehäradshövdingen Olli Rauste som specialiserat sig på juridik inom idrotten tycker Therese Johaugs fall rent juridiskt är ganska enkelt. Skiljedomstolen Cas ska slå fast vilket ansvar idrottaren har, uppger han.

– I behandlingen tar man ställning till om en idrottare har en plikt att granska förpackningen och jämföra med listan på förbjudna medel innan medicinen används. Något annat är det inte frågan om, säger Rauste.

Johaug har uppgett att hon fått en kräm av landslagsläkaren och sedan inte kollat vad den bestått av.

– Det känns som om Johaug inte uppfyllt sina plikter, men det är tre nämndemän som bestämmer om saken. Och Johaug har fem advokater som försöker göra svart till vitt, säger Rauste.

Enligt den internationella antidopningsbyrån Wadas regler ligger det på idrottarens ansvar att inte få i sig förbjudna substanser. Cas har tidigare behandlat ett liknande fall där en idrottare hade kollat upp ett preparat på internet.

Sökningen gav inga klara besked, men förpackningens innehållsförteckning innehöll ett förbjudet ämne. Då dömde Cas ut två års avstängning.

Internationella skidförbundet Fis yrkar på att Johaug stängs av i mer än de 13 månader som norska antidopningsmyndigheter kommit fram till.

Rauste hoppas också att Johaugs förklaring om att hon litade på landslagsläkaren inte godkänns.

– Räcker det att lita på läkaren för att uppfylla idrottarens förpliktelser? Om det är så finns risken att det i dopningsfall alltid dyker upp en läkare som tar ansvar för det positiva provet, säger Rauste.

(Källa: FNB)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Rask skadad på träning

  Krockade med lagkamraten Anders Bjork.

  NHL-klubben Boston Bruins målvakt Tuukka Rask skadades under onsdagsmorgonens träning. Klubben uppger på Twitter att Rask krockade med forwarden Anders Bjork framför målet.

 • Jämnt i Åbo – SIF vann med uddamålet

  Ellen Norrgrann gick upp i ledning i skytteligan.

  Sjundeå IF:s rivstart i den andra halvleken gav laget säsongens andra seger. Corinna Jensen var lagets bästa målskytt då Åbo IFK besegrades på bortaplan.

 • Förbundspennan: Rastis – mer än en lekledarutbildning

  Vill öka mängden fysisk aktivitet under rasterna.

  Det vanligaste svaret, då jag frågar eleverna om vad de har för förväntningar på en Rastis-utbildningen, är att de skall få lära sig nya och olika lekar. Men Rastis är så mycket mera än det.

 • VPS tappar sin lagkapten – Lampi avslutar karriären

  "Det här var inget plötsligt beslut".

  Veli Lampi väljer att avsluta karriären efter den här säsongen. 33-åringen har spelat för klubben de två senaste säsongerna och har tidigare varit proffs i bland annat Schweiz och Holland.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

 • Matias Strandvall: "Mitt mål är inte att nå OS"

  Flytten till Vasa gav förbättrade träningsförhållanden.

  Cirkeln har slutit sig för skidåkaren Matias Strandvall. Han har återvänt till sina rötter i Vasa och Vörå och har fullt fokus på att ta revansch för OS-missen 2014. Men målet är inte att bara nå OS.

 • Anna Signeul: Finlands potential är enorm

  Damlandslagets nya chefstränare tror på Finland.

  Hon anser att Finland borde ha spelat EM i somras. Hon vet att fotbollsfolket förväntar sig att Finland snart igen skall nå en slutturnering. Hon ser inga orsaker varför det inte skulle ske redan i VM 2019. Hon är Anna Signeul, Finlands nya chefstränare – och hon vill att Finlands damer skall nå sin fulla potential.

 • Tänak tar Hänninens plats i Toyota

  Latvala och Lappi får sällskap av esten Ott Tänak.

  Den estniske föraren Ott Tänak kör för Toyota i rally-VM nästa säsong, meddelar stallet. Den 30-årige Tänak flyttar till Toytoa från Ford M-Sport. Tänaks övergång innebär att Juho Hänninen inte fortsätter i stallet nästa år.