Hoppa till huvudinnehåll

Olli Rauste: Inget invecklat fall för Cas

Therse Johaug med en mössa på huvudet.
Therese Johaug får snart besked från Cas. Therse Johaug med en mössa på huvudet. Bild: All Over Press Therese Johaug,dopning (kemisk process)

Vicehäradshövdingen Olli Rauste som specialiserat sig på juridik inom idrotten tycker Therese Johaugs fall rent juridiskt är ganska enkelt. Skiljedomstolen Cas ska slå fast vilket ansvar idrottaren har, uppger han.

– I behandlingen tar man ställning till om en idrottare har en plikt att granska förpackningen och jämföra med listan på förbjudna medel innan medicinen används. Något annat är det inte frågan om, säger Rauste.

Johaug har uppgett att hon fått en kräm av landslagsläkaren och sedan inte kollat vad den bestått av.

– Det känns som om Johaug inte uppfyllt sina plikter, men det är tre nämndemän som bestämmer om saken. Och Johaug har fem advokater som försöker göra svart till vitt, säger Rauste.

Enligt den internationella antidopningsbyrån Wadas regler ligger det på idrottarens ansvar att inte få i sig förbjudna substanser. Cas har tidigare behandlat ett liknande fall där en idrottare hade kollat upp ett preparat på internet.

Sökningen gav inga klara besked, men förpackningens innehållsförteckning innehöll ett förbjudet ämne. Då dömde Cas ut två års avstängning.

Internationella skidförbundet Fis yrkar på att Johaug stängs av i mer än de 13 månader som norska antidopningsmyndigheter kommit fram till.

Rauste hoppas också att Johaugs förklaring om att hon litade på landslagsläkaren inte godkänns.

– Räcker det att lita på läkaren för att uppfylla idrottarens förpliktelser? Om det är så finns risken att det i dopningsfall alltid dyker upp en läkare som tar ansvar för det positiva provet, säger Rauste.

(Källa: FNB)

Läs också

  • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

    Kom med och upplev Föredragsmaraton!

    Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

  • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

    "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

    Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

Nyligen publicerat - Sport