Hoppa till huvudinnehåll

Oskari Mörö: Med stor sannolikhet är jag en av finalisterna i London

Oskari Mörö
Oscari Mörö vill klå världseliten i VM. Oskari Mörö Bild: EPA/SRDJAN SUKI mörö,friidrott,Oskari Mörö

Häcklöparen Oskari Mörö löpte nytt finländskt rekord på 400 meter häck i OS i Rio de Janeiro. Mörö som har visat att han är som vassast i tuffa tävlingssituationer anser att han borde klara en finalplats i VM i början av augusti.

– Med stor sannolikhet är jag en av finalisterna i London. Det finns många löpare som i inledningen av säsongen gör sina bästa tider. Jag tänker satsa på att toppa formen till VM.

Tuff träningskalender

För att målet skall vara möjligt har Mörö lagt upp en tävlingskalender med hårt motstånd i varje tävling.

– Den femte juni tävlar jag i Prag och sedan blir det Paavo Nurmi Games som kommer att ha ett tufft startfält. Sedan är jag med i Kuortane, i lag-EM i Vasa har de flesta länderna verkligen duktiga häcklöpare som håller EM-finalklass.

– Jag är ännu ute efter några hårda internationella tävlingar före Kalevaspelen.

Oskari Mörö löper i EM 2014.
Esbo IF:s Oskari Mörö vill ha två formtoppar i sommar Oskari Mörö löper i EM 2014. Bild: EPA Oskari Mörö

Mörö bestämde sig för att träna på hög höjd inför VM-säsongen, efter att ha fått tips av trestegshopparen Kristiina Mäkelä.

Skall risken löna sig?

Det är givetvis en liten risk att göra förändringar inför en VM-säsong men snart får Mörö besked om risken lönade sig.

– Jag tror inte att träningen i Sierra Nevada i Spanien kommer att visa sig vara en nitlott. Tävlingarna kommer att vara mätaren som får berätta sanningen, säger Mörö.

– Inget annat har någon betydelse än hur det går i tävlingarna. Det skall bli roligt att se hur allt börjar rulla på.

Kristiina Mäkelä visade tummen upp för hög höjd

Mörö frågade också flera andra än Mäkelä om hurudant det är att träna på hög höjd och alla rekommenderade det. Nu gäller det att vänja sig vid att tävla på lägre höjd.

– Syreupptagningsförmågan är en av de viktiga bitarna som jag var ute efter att förbättra. Snabbhet och att tya ut allt ur kroppen var också på agendan.

Man skall inte stirra sig blind på tiderna utan på helheten.― Oskari Mörö

– Det tog sin tid att klara av att träna hårt i den syrefattigare luften men sen blev jag van och det gick bättre och bättre.

Krasch i första tävlingen

Mörö inledde sin utomhussäsong i Belgien där han redan på den tredje häcken tappade balansen och tvingades avbryta. Träningen på hög höjd kan ha haft en liten inverkan på koordinationen

– Jag försöker alltid i början av säsongen få till tekniskt bra prestationer som höjer på självförtroendet. Säsongens första lopp är de mest spännande och berättar hur träningen lyckats.

– Man skall inte stirra sig blind på tiderna utan på helheten. Tempot kommer nog på 400 meter efter att man löpt flera tävlingar.

Mörö vill ta VM-gränsen tidigt

Nu hoppas Mörö ändå på att spräcka VM-gränsen, (49,35) i god tid före Kalevaspelen, (20-23.7 i Seinäjoki).

Kalevaspelen är i praktiken den sista chansen att gå under VM-gränsen.