Hoppa till huvudinnehåll

Polisen hinner inte alltid svara i telefonen

En hand lyfter telefonluren och ett nummer trycks.
En hand lyfter telefonluren och ett nummer trycks. Bild: Yle/Katarina Lind ringa

Polisen i Österbotten hinner inte alltid svara i telefon när någon ringer för att göra en icke brådskande brottsanmälan. I medeltal lämnas 34 brottsanmälningar in varje dag och vid huvudpolisstationen i Vasa tar två poliser emot brottsanmälningar under kontorstid.

Polisen har ett telefonnummer dit man kan ringa för att göra icke brådskande brottsanmälningar. Vid huvudpolisstationen i Vasa jobbar två poliser mellan klockan åtta på morgonen och 16.15 på eftermiddagen med att ta emot brottsanmälningar.

Förutom att ta emot brottsanmälningar via telefon tar de också emot dem som gör en brottsanmälning på polisstationen och de brottsanmälningar som har gjorts via nätet.

Om ingen svarar när man ringer rekommenderar konstapel Mikael Appel, kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning, att man gör brottsanmälan via polisens nätsidor eller ringer upp på nytt.

Man kan också personligen besöker närmaste polisstation. Orsaken till att ingen svarar i telefonen är att de för tillfället har andra kunder.

- Ibland kan det gå flera timmar innan man kommer fram via telefon, säger Appel.

Mikael Appel, polis i Vasa.
Mikael Appel. Mikael Appel, polis i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist mikael appel

Rusningstoppar

Förra året gjordes 8800 brottsanmälningar antingen via besök på polisstationen eller via telefon. Dessutom gjordes det 3971 elektroniska brottsanmälningar.

- Det finns vissa rusningstoppar då vi har mycket kunder och får många samtal och då räcker kapaciteten inte till att betjäna folk vid just den tidpunkten de tar kontakt, säger Appel.

De brottsanmälningar som görs via nätsidorna kommer som e-post till samma ställe som de övriga brottsanmälningarna.

- Brottsanmälan skrivs in i systemet inom tre eller fyra dagar, säger Appel.

Enligt Appel är det ofta rusning vid brottsanmälningen på morgonen, vid lunch och strax före stängning.

- Då är det mycket folk här på polishuset, så de tiderna ska man undvika, säger Appel.

Ring 112 vid akuta ärenden

Appel berättar att man på Österbottens polisinrättning har märkt en tendens att folk är försiktiga med att ringa nödnumret 112 och att man istället ringer telefonnumret för icke brådskande brottsanmälningar.

- Om det är ett akut ärende och ett brott håller på att ske eller just har inträffat och det är ett allvarligare brott ska man ringa 112, säger Appel.

Om man upptäcker att ett brott har skett för en tid sedan och att ingenting på brottsplatsen förändras fastän det kan ta några timmar eller dagar innan polisen kommer dit för att undersöka händelsen kan man ringa telefonnumret för icke brådskande brottsanmälningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten