Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Österbotten satsar mer på sociala medier

Polisen i Österbotten twittrade på skolavslutningshelgen.
Polisen i Österbotten twittrade på skolavslutningshelgen. Polisen i Österbotten twittrade på skolavslutningshelgen. Bild: Yle/Roger Källman polisen,Twitter,sociala medier,tipsande,internetpolis

Polisen liverrapporterade på Twitter under skolavslutningen och erfarenheterna är positiva. Men visst kan polisen utvecklas ytterligare, tycker kommunikatör Mia Smeds.

Under skolavslutningen använde sig Österbottens polisinrättning för första gången av en realtidsuppdatering om händelserna under dagen och natten. Kommunikatör Mia Smeds är nöjd med hur allting sköttes.

- Med tanke på hur mycket respons vi fick under kvällen så känns det som om det var väldigt lyckat. Spontant skulle jag säga att det är någonting för framtiden, säger Smeds.

Stora evenemang gör människor nyfikna

Att liverapportera på Twitter har funnits med som idé redan länge, och det är ett oundvikligt faktum att allt mer informationsspridning flyttas till sociala medier. Smeds tyckte att skolavslutningen var ett bra tillfälle att göra ett första försök på.

- Då kanske föräldrarna vaknade till lite och fick en inblick i vad som händer. Vi visade också vad polisens arbete verkligen går ut på.

Ett Twitterrally fungerar bäst kring stora evenemang, tror Smeds.

- Då är människor alerta och vill veta vad som händer. I stället för att berätta vad som hände, så är man redan med medan det händer.

Inget extrajobb för polisen på fältet

Under skolavslutningen blev inte Twitterinläggen någon extra belastning för patrullerna. Inläggen skrevs från stationen.

- De på fältet hade nog så fullt upp. Om de hade tid så kunde de skicka bilder, men det var nog magert på den fronten, säger Smeds.

Alla använder så klart inte Twitter, och Smeds medger att man hade kunnat publicera inläggen även på andra sociala medier, såsom Facebook. Risken är dock att informationen drunknar i polisens Facebookflöde.

Sociala medier fungerar bäst för tips

Trots att sociala medier är ett bra sätt att kommunicera via, så ser inte Smeds att all form av kommunikation bör göras via dem.

- Sociala medier kan användas mer med tanke på tips. Under veckoslutet öppnade vi upp meddelandefunktionen på Facebook, och de tipsen kan vi skicka vidare till patrullerna. För anmälningar vet jag inte om sociala medier är rätt forum, säger Smeds.

På senare år har polisen i Åbo fått både stor uppmärksamhet och god kritik för deras bilder på Instagram, som visar både ett mått av humor och folklighet. På den fronten tycker Mia Smeds att polisen i Österbotten kunde bli bättre.

- Det är mest some-poliserna som uppdaterar sina personliga profiler, det bli ganska sällan som inrättningens profil uppdateras. Jag tycker nog att det skulle vara något som man kunde satsa ännu mera resurser på, så inte allt hänger på some-poliserna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten