Hoppa till huvudinnehåll

Slut på biljettförsäljningen i lokaltågen

Pendolinotåg står vid station.
Pendolinotåg står vid station. Pendolinotåg står vid station. Bild: YLE/Rolf Granqvist s53

Det är slut på biljettförsäljningen i lokaltågen efter den 19 juni. Biljettförsäljningen upphör i huvudstadsregionens tåg men också i övriga lokaltåg.

Undantaget är tågen mellan Riihimäki och Lahtis, där fortsätter konduktörerna sälja biljetter tills det finns biljettautomater på alla stationer. Det borde ske senast nästa år.

Trots att biljettförsäljningen upphör försvinner inte konduktörerna. Konduktörerna ska i framtiden röra sig i hela tåget och också på perrongerna.

Överseende utlovas i början

- Konduktörerna ska exempelvis hjälpa folk med att köpa mobilbiljetter eller i att ladda ned de nödvändiga apparna, säger Teemu Sipilä som är chef för lokaltrafiken på VR.

Konduktörerna kommer också att granska alla passagerares biljetter i framtiden. De har inte rätt att skriva ut kontrollavgifter men kan nog beordra biljettlösa att stiga av tåget.

Sipilä tror att konduktörerna kommer att ha ett visst överseende i inledningen.

- Trots att vi försöker informera så gott som möjligt om biljettreformen så är det ju möjligt att alla inte hört talas om den. Så konduktörerna använder säkert sitt omdöme då de kontrollerar biljetterna.

HRT som ansvarar för trafiken i huvudstadsregionen lovar också att ha ett visst överseende. Tillsammans med VR har HRT kommit överens om en övergångsperiod till inledningen av september.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes