Hoppa till huvudinnehåll

Tröstlösa nätter och sömniga morgnar med växtvärk

Liam Somppi i sin högsäng.
Liam Somppi säger att han är tröttare än vanligt de nätter han ligger vaken med växtvärk. Liam Somppi i sin högsäng. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen liam somppi

Till kvällen och natten kommer smärtan i ben och armar. 9-åriga Liam har växtvärk, precis som hans mamma också hade som barn.

Att växtvärk går i släkten är känt, i övrigt är orsakerna till växtvärken relativt okända.

Ibland är det svårt att somna och ibland vaknar Liam av värk i benen.

- Jag brukar sätta på smörja och yllesockor när det värker, säger Liam.

Det är vanligt att växtvärk går i släkten och i familjen Somppi är detta inget undantag.

- Jag känner igen mig i det här för jag hade också växtvärk i Liams ålder och det höll i sig i många år. Ibland var det bättre perioder och ibland sämre, säger Liams mamma Linda Somppi.

Vad är växtvärk

Växtvärk är värk i extremiteterna, det vill säga armar eller ben. Till definitionen hör också att man inte vet vad det beror på. Att det skulle vara förknippat med tillväxten stämmer bara i det avseende att det drabbar barn i växande ålder. Vanligtvis drabbar det barn i förskoleåldern och det kan pågå framtill puberteten.

- Det korrelerar inte med hur snabbt man växer. Även om barnet har en tillväxtspurt betyder det inte att barnet har mera växtvärk än under perioder då det växer långsammare. Smärtan förkommer vanligtvis inte heller i benens tillväxtzoner, säger Maria Backström som är barnläkare på Vasa Centralsjukhus.

Maria Backström i en korridor på sjukhuset.
Även om växtvärk beskrivits i medicinsk litteratur redan år 1823 så vet man i dag väldigt litet om växtvärk, berättar barnläkare Maria Backström vid Vasa Centralsjukhus. Maria Backström i en korridor på sjukhuset. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen maria backström

Typiska drag

Även om värken hos barnet kan vara så kraftig att barnet gråter, är växtvärk i sig inte farligt och kräver ingen läkarvård, menar Backström. Typisk växtvärk förekommer i ben eller armar under kvälls- och nattetid och det finns symtomfria dagar. Så länge barnets funktion är obehindrat finns det ingen orsak att söka hjälp.

- Om det inverkar på funktionen, barnet låter bli sporter eller andra aktiviteter som det tidigare klarat av, barnet haltar, har feber och magrar eller om värken sitter på ett specifikt ställe bara på ena sida och förekommer varje natt ska man söka upp en läkare, säger Maria Backström.

Aktivitet ger mera smärta

Det bedrivs litet forskning på växtvärk. Orsakerna är, enligt Backström, att växtvärken är övergående och ofarlig och därmed har den ingen hög prioritet hos forskarna.

Beroende på population kan det drabba upp till 40 procent och det är något vanligare att flickor har växtvärk. Det verkar också som om fysisk aktivitet påverkar, men varför vet man inte.

- Har man varit ute och rört på sig så värker det mera, säger Backström.

Hemmakonster

- Många blir hjälpta av massage, varma eller kalla omslag kan hjälpa och det är bra att tänja litet efter att man rört på sig, säger Maria Backström.

Linda Somppi minns att hon brukade gå till sina föräldrars säng och lägga foten mellan sängens madrasser.

- Trycket på foten då det blev tight runt vristen kändes skönt, minns Somppi.

För Liams del brukar det hjälpa med massage, salva och yllesockor.

- Vi har lärt oss att leva med det, det blir en grej som hör till vår vardag. Då jag också själv haft det och det försvann så tröstar jag mig med att det är något som kommer att försvinna för Liam också när han blir äldre, säger Linda Somppi.

Mer från programmet

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP