Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen blev mopedverkstaden i Sibbo en verklighet

Mopedverkstaden i Box i Sibbo
Mopedverkstaden är inhyst i en container. Mopedverkstaden i Box i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,Container,mopeder

På måndag slog mopedverkstaden i Box i Sibbo upp sina dörrar.

Tanken på en verkstad som skulle samla Sibbo kommuns ungdomar med mopedintresse har länge stötts och blötts i kommunen och saken behandlades också i våras i och med en fullmäktigemotion.

- Ja, redan 2012 tror jag att saken var uppe till diskussion för första gången, säger Bjørn-Tore Bugge, som driver en småmaskinverkstad på tomten till den före detta Shellstationen i Box.

Björn Tore Bugge i Box, Sibbo
Bjørn-Tore Bugge. Björn Tore Bugge i Box, Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,björn-tore bugge

Både arbetsbänk och myshörna

Bugge och hans kompanjon Jan Granberg tyckte att det äntligen var dags att göra något åt saken nu när kommunen har fått nya politiska beslutsfattare.

- Vi kontaktade kommunen, bollen började rulla och plötsligt bara körde vi i gång. Nu får vi se hur det utvecklas, säger Bugge.

På måndag kväll var Bugge och en handfull unga gossar i full färd med att bygga hyllor för verktyg och reservdelar i ena ändan av den container som ska fungera som mopedverkstad på den tomt invid Nya Borgåvägen där Bugge har sin verkstad.

I den andra ändan hade man placerat in ett par soffor och ett bord.

- Vi drömmer också om att bygga ett litet trädäck vid ingången för att hålla omgivningen renare och så skulle vi gärna också ha en markis ovanför trädäcket, så om någon kunde tänka sig att donera en sådan skulle vi vara tacksamma, skrattar Bugge.

Slitet mopeddäck
Ett slätslitet däck är både farligt och olagligt. Slitet mopeddäck Bild: Yle/Stefan Härus mopeder,däck (fordon),slitet däck

Viktigt att mopeden är i skick

Faktum är att man redan fått en del donationer. Ett företag i motorcykelbranschen i Mårtensby i Sibbo har gett verktyg, däck, spraymålning och oljor men mycket saknas ännu.

- Jag tror att vi kommer att kunna skapa en både trevlig och funktionell miljö här för de mopedåkande ungdomarna i södra Sibbo, säger Bugge.

Bjørn-Tore Bugge menar att många ungdomar i dag bara kör och kör utan att tänka på att serva sitt fordon.

- Till slut kör man kanske till skogs för att bromsarna inte fungerar och det kan få ödesdigra följder. Här ska ungdomarna få lära sig att hålla sina mopeder i skick samtidigt som de odlar sin kamratskap kring ett gemensamt intresse, säger Bugge.

Juho Kivinen vid mopedverkstaden i Box i Sibbo
Juho Kivinen på den moped som ska säljas för ett gott ändamål då den är färdigt reparerad. Juho Kivinen vid mopedverkstaden i Box i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,mopeder,mopedverkstad

Till ett gott ändamål

En av de gossar som kommit för att bygga upp containern med det som står till buds tillsvidare är Juho Kivinen.

- Det kommer nog att bli trevligt att greja här i containern, menar Juho Kivinen, som naturligtvis har kommit till platsen med sin moped.

Det bakre däcket på hans moped är totalt slätt och det ska bytas ut ännu samma kväll.

- Här kommer jag nog att sitta de kvällar containern är öppen för att meka och snacka mopeder med kompisarna, säger Kivinen.

En moped som på måndag kväll väckte stort intresse hos pojkarna var en gammal orangefärgad moped utan registrering. Den var inte i kördugligt skick. Inte ännu, vill säga. Den mopeden ska pojkarna sätta i skick och sedan sälja.

Pengarna som pojkarna får för mopeden ska de betala in till någon organisation eller skänka till något gott ändamål.

Mopeddäck
Ett företag i Mårtensby donerade däck till mopedverkstaden. Mopeddäck Bild: Yle/Stefan Härus däck (fordon),dubbdäck,Vinterdäck,vinterdäck