Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Många spelregler avgör nämndplatserna

Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi
Forskare Siv Sandberg. Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi Bild: Yle/Monica Forssell siv sandberg

Valresulatet, jämställdhet och kommunernas egna regler avgör hur nämnd- och styrelseplatser delas ut efter ett kommunalval. Forskare Siv Sandberg vid Åbo Akademi säger att spelrummet för förhandlingar mellan partierna ändå är stort.

Forskaren Siv Sandberg säger att det finns få nationella regelverk för hur platserna ska fördelas efter ett kommunalval. Hon räknar i alla fall upp tre hållpunkter:

  • Valresulatet ska synas i fördelningen av nämnd- och styrelseplatser.
  • Jämställdhetslagen ska följas. Vid sammanställningen av kommunstyrelser och nämnder ska politikerna ta kvotering enligt 40-60-procentsregeln i beaktande.
  • Kommunernas förvaltningsstadgor ger eller ger inte regler för hur styrelser och nämnder väljs.

- Därutöver finns stort spelrum för förhandlingar mellan partierna, säger Sandberg.

Förvaltningsstadgan styr

Det finns flera personer i de olika nämnderna och i stadsstyrelsen i till exempel Raseborg som inte är fullmäktigeledamöter. Det är inget hinder att inte vara fullmäktigeledamot, säger Siv Sandberg.

- Det är förvaltningsstadgan som styr.

Stadsstyrelseordföranden Anders Walls (SFP) har lett arbetet med den rätt nya stadgan. Han är nöjd med den.
Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) bläddrar i förvaltningsstadgan. Arkivbild. Stadsstyrelseordföranden Anders Walls (SFP) har lett arbetet med den rätt nya stadgan. Han är nöjd med den. Bild: yle/Petra Thilman förvaltningsstadga

I till exempel Raseborgs förvaltningsstadga står det att ordförandena och viceordförandena i nämnderna ska vara fullmäktigeledamöter eller -ersättare. Det står inget i stadgan om de övriga nämndmedlemmarna.

Då nämndmedlemmar väljs så ser partierna bland annat till valresultatet, jämställdhet, intresse, och kompetens. Partierna har också olika sätt att låta sina medlemmar välja nämnd- och styrelseplatser.

Personer som inte kandiderade kan väljas

Sandberg konstaterar att ibland blir pusslandet så komplicerat att partierna tar in folk som inte ställt upp i valet. Det är lagligt och var vanligt då kommunerna hade flera nämnder än i dag.

- Nämnderna var ofta en tillväxtplats för blivande politiker. De som var aktiva i till exempel idrottsföreningar kunde få en plats i idrottsnämnden trots att de inte ställt upp i kommunalvalet.

Det här har blivit allt ovanligare de senaste 20 åren, nu för tiden satsar partierna på dem som kandiderat i valet. Partierna väljer oftast personer som inte ställt upp i valet om det är svårt att få könskvoterna att stämma.

- Det ger dubbla signaler om partierna först övertalar folk att ställa upp i valet och sedan väljer andra personer till nämnderna.

- Det kan uppfattas som ett politiskt svek om attraktiva platser inte ges till dem som kandiderat i valet.

Spelregler styr nämndplatserna

Det är också korrekt att en person med färre röster kan få en nämndplats framom en person med flera röster. Det finns ingen lag eller förordningar om att platserna ska fördelas enligt röstetal. Det handlar om partiernas interna spelregler.

Till exempel fick Kerstin Gottberg från SDP åtta röster i kommunalvalet i april och fick plats i revisionsnämnden.

Arto Tuominen (VF) fick 105 röster och har ingen nämndplats. Å andra sidan är partikamraten Harry Yltävä medlem i stadsstyrelsen. Vänsterförbundet har ingått en koalition tillsammans med SDP, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

- Personliga röstetal är viktiga, men partierna gör upp spelregler för hur platserna fördelas. Det är svårt att säga varför någon blir utanför, men det handlar ofta om praktiska överväganden och erfarenhet som man måste ta hänsyn till i pusslet mellan partierna.

Centralvalnämnden är annorlunda

Centralvalnämnden har en annan roll än andra nämnder. Centralvalnämnden sköter om allmänna och kommunala val samt folkomröstningar.

Lena Johansson är ordförande för centralvalnämnden i Raseborg. Hon ställde inte upp i valet, men kan alltså vara ordförande om hon inte ställer upp i andra kommande val.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland