Hoppa till huvudinnehåll

Gråhägern hägrar i närheten av Borgå ridstall i Uddas

gråhäger
I Uddas i Borgå kan man för tillfället få syn på gråhägrar, som häckar i kolonier. gråhäger Bild: Yle/Jeanette Winberg Borgå

Flera bon med gråhägrar finns för tillfället i träden i närheten av manegen vid Borgå ridstall i Uddas i Borgå. Dessutom är en annan hägerart på frammarsch i Östnyland.

- Inte är det helt ovanligt att gråhägrarna häckar nära människor och verksamhet. I Stockholm till exempel finns hägerkolonier nära urban bosättning, säger Magnus Östman, Lovisabo och chefredaktör vid Finlands Natur.

Hägern är enligt Östman en skygg fågel ute i naturen, men klarar ändå av att häcka nära stadsmiljöer. I Finland är det gråhägern som häckar i kolonier.

Hägrarna kommer till Finland ganska tidigt på våren. Man kan se dem redan i mars-april och de stannar kvar ganska länge på hösten.

- Om det är en mild höst kan man se dem långt in i december.

gråhäger
gråhäger Bild: yle/jeanette winberg #östnyland #gråhäger

"Hägrarna är flockdjur"

För tillfället häckar hägrarna, som börjar med bobygge ungefär i april. Ungarna är kläckta vid det här laget och finns i boet ännu en bit in på sommaren innan de lämnar boet, konstaterar Östman.

I Östnyland är inte hägern en helt ovanlig syn, utan det finns mindre kolonier här och där på några tiotals par som mest.

- Typiskt är att de häckar uppe i ganska höga träd, som inte ens behöver vara nära vattnet. Hägrarna är flockdjur och häckar många tillsammans.

Gråhägrarna lever framför allt av småfisk.

- De är skickliga fiskare och man kan se dem stå på stränder eller ute på stenar i vattnet alldeles blickstilla. Då spanar de efter fisk som de sedan hugger efter med sin långa, spetsiga näbb.

Östman tror inte att hägrarna blir störda av människor så lätt.

- Kolonin som finns på baksidan av Kokonberget i Borgå har funnits där redan i tiotals år, trots att det hela tiden rör sig människor där i trakterna. Hägrarna blir vana med det och klarar av det.

Ägretthäger på en åker
Ägretthägern (arkivbild) Ägretthäger på en åker Bild: BrandX Pictures häger

Ägretthägern har setts i Pernåviken

En annan hägerart håller för tillfället på att etablera sig som häckfågel i Finland, nämligen ägretthägern.

Det är en helvit fågel, som Östman säger att är ganska speciell och i samma storleksklass som gråhägern. Den kommer söderifrån och har häckat i Estland redan ganska länge.

- Man ser den allt oftare i Finland. Jag har själv sett en ägretthäger den här våren i Pernåviken, så det är nog bara en tidsfråga innan vi också har häckande ägrettfåglar i Finland.

Varför har den inte tidigare varit i Finland?

- Det är svårt att säga, men det är lite frestande att tro att den hör till de ganska många arter av fåglar som tidigare har haft en sydlig utbredning och nu har spritt sig norrut samtidigt som klimatet har blivit varmare.