Hoppa till huvudinnehåll

Ingåbarn lär sig laga bärkräm i matskolan

Lågstadieelever på matlagningsskola i Degerby, Furuborg.
Ivriga matskoleelever på Furuborg i Ingå. Lågstadieelever på matlagningsskola i Degerby, Furuborg. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Ingå,Degerby,furuborg

I Ingå ordnas en fyra dagar lång matskola på Degerby ungdomsförenings lokal Furuborg. 21 lågstadieelever får prova på matlagning i köket, samtidigt som de motionerar och har roligt.

Eleverna får sig lite sommarlovssysselsättning samtidigt som de tillreder sina egna måltider och motionerar tillsammans. Meningen är att barnen lär sig vikten av hälsosam kost och motion i 4H-föreningens matskola. De går på olika klasser och några förkunskaper krävs det inte.

Det är livat i Furuborgs kök.

- Jag vill lära mig laga mat bättre, säger någon. Favoriträtter som räknas upp är bland annat tacos, ugnspotatis och pizza.

Lågstadieelever på matlagningsskola i Degerbt, Furuborg.
En fin start för Västnylands kommande stjärnkockar. Lågstadieelever på matlagningsskola i Degerbt, Furuborg. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Ingå,Degerby,furuborg

Första dagen har de fått laga köttbullar och mos till huvudrätt, samt bärkräm till efterrätt. Barnen berättar hur man lagar en utsökt bärkräm.

- Vi använde socker, potatismjöl och vatten. Sen lade man det i en kastrull och så skulle det koka, eller värmas upp. Sen efter att den hade börjat koka skulle man flytta bort den och hälla i en massa bär. Sen skulle man låta den stå, helt enkelt.

Receptet tycks ha fastnat väl i minnet. Vem vet, det kan vara frågan om framtidens TV-stjärnkockar?

Kastrull med jordgubbar på en gasspis.
Recepten har fastnat väl i minnet. Nu kan barnen laga bärkräm så gott som utantill. Kastrull med jordgubbar på en gasspis. Bild: Jaani Lampinen / YLE kockar,restauranger,Gasspis,Kastrull,bär,jordgubbar

Cecilia Nyholm är en av hjälpledarna för de yngre. Hon har tidigare deltagit i kursen hela fem gånger.

- Det är roligt att få hjälpa andra efter att man själv har deltagit, säger hon.

Ungdomsorganisationen 4H ordnar bland annat utfärder, pyssel, bakning. Matskolan har varit en årlig succé.

- Vi använde socker, potatismjöl och vatten. Sen lade man det i en kastrull och så skulle det koka, eller värmas upp. Sen efter att den hade börjat koka skulle man flytta bort den och hälla i en massa bär. Sen skulle man låta den stå, helt enkelt.― Matskoleeleverna

- Det viktigaste är att det är roligt. Det är inte frågan om någon skola på det viset, berättar Benita Björkroth som håller i trådarna för matskolan.

Barnen är så pass många att de delas upp i två grupper så att den ena använder köket, medan den andra gör någonting utomhus.

- I år kommer vi att göra ett besök till Torrbacka gård för att se på örter och tomatplantor. Annars brukar vi fara till någon djurgård, säger Björkroth.

Föreningshuset Furuborg i Degerby, Ingå.
Matskoledeltagarna vistas i Furuborg, Degerby ungomsförenings lokal i Ingå. Föreningshuset Furuborg i Degerby, Ingå. Bild: YLE / Robin Lindberg furuborg

I dag lagas det sjömansgryta till huvudrätt, smoothie till efterrätt och bananplättar till mellanmål.

På bordet ligger det framme ingredienser till en chokladpannacotta. Eldprovet kommer att bestå av en föräldramiddag som ordnas på torsdagen som är sista dagen. Då får barnen visa upp vad de lärt sig.

4H-föreningarna arrangerar årligen matskolor för 8-12 åringar på sommaren runtom i Finland. I Västnyland ordnas de under tiden 5-8 juni i Ingå och i Tenala. Båda skolorna är fullsatta.

Text: Sofia Kajander
Intervju: Veronica Montén