Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad firade Finland 100 år

Jakobstad firar Finland 100 år med kaffekalas
Jakobstad firar Finland 100 år med kaffekalas Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,finland 100 år

Det var folkfest i Skolparken på tisdag kväll. Hundratals männskor samlades för att njuta av musik och historia. Värstingarna hade skrudat ut sig i hattar, folkdräkter och kläder från förr.

På gräsmattan framför estraden hade Emma Kallvik, Fredrik Hällis och Pernilla Sneitlager brett ut en filt. Emma iskrudad nånslags 50-tals hatt säger att det känns som en gammaldags parkfest.

Emma Kallvik, Fredrik Hällis, Johanna Sneitlagen
Emma Kallvik, Fredrik Hällis, Pernilla Sneitlager Emma Kallvik, Fredrik Hällis, Johanna Sneitlagen Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,kaffekalas

- Jag har tydligen fått rätt look eftersom du gillar min hatt.

Det är härligt att det händer någonting och att så många kommit hit, säger Hällis. Nu behöver man inte vänta på Jakobs dagar för att staden ska leva upp, säger i sin tur Pernilla.

På scenen förbereder sig Jakobstads guider för en historisk uppvisning - i kläder och text. Jakobstads historia och dess personligheter vimlar förbi. Två av guiderna är Mikaela Smedinga och Barbro Molander.

Bland guiderna Mikaela Smedinga och Barbro Molander
Mikaela Smedinga och Barbro Molander Bland guiderna Mikaela Smedinga och Barbro Molander Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,mikaela smedinga och barbro molander

- Vi är svenska kött turister och det är jätteroligt.

De är iskrudade 60-tals kläder, har stigit i land från Jakob Lines och pratar rikssvenska och är på väg till Stockmans. Båda håller med om att man borde fira mera i Jakobstad. Fest hela tiden, blir slutorden innan de äntrar scenen.

Framför scenen har Gun Haglund och Barbro Wallendahl bänkat sig. Vad man pratar om en varm sommarkväll som denna? Antagligen skärilivet, båtar och fiske, säger Haglund.

Barbro Wallendahl och Gun Haglund
Gun Haglund och Barbro Wallendahl Barbro Wallendahl och Gun Haglund Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,Lill-Babs

- Det är bra med en fest lite tidigare på sommaren, här möter man många männskor och kan planera in ett skäribesök och någon bastukväll längre fram.

Kaffet i stan når förstås inte upp till Larsmonivå, men det går an liksom programmet. Tack och lov gick inte Larsmo ihop med Jakobstad, men vi träffas ju annars, säger Haglund.

Vackert iskrudade folkdräkter njuter familjen Smedlund. Inger och Jan-Erik har mött upp med barnbarnen Bianca och Olivia.
Snart ska Jan-Erik upp på scenen med Jakobstads sångarbröder.

Inger och Jan-Erik Smedlund med barnbarnen Bianca och Olivia
Inger och Jan-Erik Smedlund med barnbarnen Bianca och Olivia Inger och Jan-Erik Smedlund med barnbarnen Bianca och Olivia Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,inger och jan-erik smedlund med barnbarnen bianca och olivia

I vimlet sätter stadsdirektör Kristina Stenman in de sista punkterna i sitt tal. Vi behöver mera evenemang och utnyttja torget, gågatan och skolparken mera, säger Stenman.

- Det här är ett bra sätt att starta sommarsäsongen och kanske det borde leva vidare.

Vill stadsborna ha en fest redan på våren är det möjligt att fira Finland 101 år nästa år som en ny tradition.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten