Hoppa till huvudinnehåll

Johaug grät i förhöret: Det var tufft

Therese Johaug.
Therese Johaug lär få vänta på sin dom i några veckor. Therese Johaug. Bild: AFP / Lehtikuva Therese Johaug

Lättad. Det var Therese Johaugs primära känsla efter att ha klivit ut ur rättssalen i Lausanne. ”Nu är det bara att vänta på domen och förhålla sig till den”, säger norskan till NRK.

Efter en lång dag i förhör svarade Therese Johaug på frågor. Dagen i idrottens skiljedomstol Cas, där hennes dopningsdom på tretton månader är uppe för behandling, var tuff.

– Jag visste inte vad som väntade och jag hade fjärilar i magen. Det blev tårar, men nu känns det bra, säger hon till NRK.

Det är det internationella skidförbundet Fis som har överklagat det norska idrottsförbundets straff. Fis anser att ett straff på sexton till tjugo månader vore en lämplig längd på avstängningen.

"Känslosamt att gå igenom allt igen"

Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol i höstas och har varit avstängd sedan dess. Det nuvarande straffet ligger på tretton månader och det innebär att hon kommer att kunna åka i OS.

Om Fis får igenom sin vilja kan Johaug begrava sin OS-dröm.

– Jag är glad över att jag kan fokusera framåt nu. Det var känslosamt att gå igenom allt igen och jag fick många frågor, men jag vill inte gå in på det, säger norskan.

"Levt i ovisshet i åtta månader"

Nu stundar en oviss väntan för Johaug. Det förväntas ta några veckor innan ett beslut kommer från Cas.

Johaug, som totalt har tagit fjorton mästerskapsmedaljer, betonar att hon framför allt känner lättnad efter dagens förhör.

– Jag är lättad över att jag har klarat den här dagen och att det är det sista jag gör. Nu är det bara att vänta på domen och förhålla sig till den. Jag har levt i ovisshet i åtta månader och jag får lov att göra det en stund till, men jag tror att jag kan tackla det. Jag har fina människor runt mig.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport