Hoppa till huvudinnehåll

Kasper Hämäläinen vill sätta stopp för snacket ”Vi vill visa jävlar anamma”

Kasper Hämäläinen är redo.
Kasper Hämäläinen vill se ett positivt Finland mot Liechtenstein och Ukraina. Kasper Hämäläinen är redo. Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press Kasper Hämäläinen

Fotbollslandslagets anfallare Kasper Hämäläinen tycker att landslagets djupdykning behandlats tillräckligt mycket. Vi vill vända på det och visa att vi kan ta poäng av stora fotbollsländer, säger han till Yle Sporten.

Den färska polska ligamästaren Kasper Hämäläinen är redo för spel i landslaget igen. Hämäläinen har inte spelat i landslaget sedan den nesliga 2–3-förlusten mot Island borta i Reykjavik förra oktober.

Året 2016 var nattsvart för fotbollsherrarna. Nu vill Hämäläinen se ett positivare Finland mot Liechtenstein och Ukraina.

– Det har varit mycket snack om landslagets matcher. Vi vill vända på det och visa jävlar anamma, att vi kan spela fotboll. Att vi kan ta poäng av stora fotbollsländer, säger han till Yle Sporten.

Formationen ”spelar inte så stor roll”

Finlands uppställning är också ett ämne som behandlats till leda. Många risade Mixu Paatelainens julgran och himlade med ögonen då Hasse Backe ställde upp med ultradefensiva 5–4–1 mot Kroatien i VM-kvalet.

Men spelar det egentligen så stor roll hur man ställer upp?

– Jag tror att vissa basgrejer spelar roll, men om man tänker på en fotbollsmatch så ligger man hemskt sällan i den formation som det står på pappret. Det förändras jättemycket. På det sättet spelar det inte så stor roll.

– I presspel spelar det stor roll att vara i rätt formation. Jag hoppas vi får ordning på det.

Vill se ett hungrigt Finland

Finland träningsspelar mot Liechtenstein på onsdag i Åbo och åker sedan till Tammerfors för att möta Ukraina i VM-kvalet på söndag.

Ukraina, vilka tankar väcker det?

– En jobbig match, såklart. Men vi spelar hemma. Jag tror vi behöver en nystart och vi ser rätt fokuserade ut. Vi koncentrerar oss på små detaljer, basgrejer som vi ska göra bra och gör det svårt för Ukraina att få spelet i gång.

Finland har spelat tre träningsmatcher i år med en seger, en förlust och ett kryss som resultat. I VM-kvalet blev det stryk borta mot Turkiet i mars.

Läs också