Hoppa till huvudinnehåll

Läcka avslöjar nya detaljer om rysk hackning av valet i USA

En kvinna röstar i presidentvalet i USA i november 2016, i Cincinnati i Ohio
En kvinna röstar i presidentvalet i USA i november 2016. En kvinna röstar i presidentvalet i USA i november 2016, i Cincinnati i Ohio Bild: EPA/MARK LYONS Presidentvalet i USA 2016,USA,Vallokal,väljare

Den ryska militära underrättelsetjänsten GRU kom åt valmyndigheters datorer i flera delstater inför presidentvalet i USA, visar en läcka till The Intercept. Läckaren ska redan ha gripits, medan nationella säkerhetsmyndigheten NSA bekräftar att läckan är äkta.

En läcka inifrån den amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA kastar nytt ljus på misstankarna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Det har redan en tid varit känt att ryska hackare misstänks ha tagit sig in i det demokratiska partiets servrar och kommit över e-postmeddelanden som läcktes av Wikileaks.

Det har också varit känt att amerikanska myndigheter anser att ryska hackers på andra sätt försökte påverka valet.

Det har ändå hittills varit oklart hur de här försöken har sett ut och till vilken grad försöken lyckades.

Valmaskiner och valmyndigheter

Enligt det hemligstämplade NSA-dokument som har läckts till nättidningen the Intercept ska den ryska militära underrättelsetjänsten GRU ha fått tillgång till flera valmyndigheters datorer.

Ryska hackers ska också enligt det läckta dokumentet ha använt information de kom över från en valmaskinstillverkare som hackades, för att komma åt valmyndigheternas system.

Väljare röstar i presidentvalet i USA i november 2016.
Väljare röster i Kansas den 8 november 2016. Väljare röstar i presidentvalet i USA i november 2016. Bild: EPA/LARRY W. SMITH Presidentvalet i USA 2016,väljare

Angreppet ska ha gått ut på att e-post som såg ut som om den kom från leverantören skickades till anställda vid valmyndigheterna.

Meddelandena ska ha haft bifogade dokument som sedan spred gömda program som gav hackers tillgång till valmyndigheternas datorer.

I några fall ska angreppen också ha lyckats.

- Ryska underrättelsetjänsten fick och upprätthöll tillgång till delar av flera valmyndigheter på delstats- och lokalnivå, står det i den läckta rapporten.

Angreppen ska enligt CNN ha gett hackers tillgång till information om registrerade väljare i åtminstone tre delstater, Florida, Illinois och Arizona.

Känslig tidpunkt

Läckan kommer bara några dagar före den avskedade FBI-chefen James Comey ska höras av kongressen, både offentligt och bakom stängda dörrar.

Det är oklart hur mycket kongressledamöterna som ansvarar för utfrågningen visste om NSA:s uppgifter, men sannolikt kommer åtminstone frågorna bakom stängda dörrar att tangera innehållet i läckan.

Läckan lägger också allt mer uppmärksamhet på misstankarna om suspekta kontakter mellan president Donald Trumps kampanjstab och rådgivare och ryska tjänstemän under valkampen.

Även om läckan inte direkt är kopplad till utredningarna kring Trumps stab får den åtminstone inte möjliga kontakter till Ryssland och försöken att hemlighålla kontakterna att framstå i en bättre dager.

Stick i stäv med Putins version

Rysslands president Vladimir Putin nekade i en intervju i veckan att ryska staten skulle ha haft något med hackerangreppen att göra.

Enligt Putin kunde ändå vad han kallade patriotiskt sinnade ryska hackers ha varit inblandade.

Det läckta dokumentet gör ändå gällande att den ryska staten var direkt inblandad.

Obama-administrationen lät redan i slutet av 2016 införa sanktioner mot den utpekade underrättelsetjänsten GRU.

Mycket oklart

Det läckta dokumentet är en rapport över NSA:s utredning kring de misstänkta ryska försöken att påverka valet.

Rapporten innehåller inga beskrivningar av vilka metoder NSA har använt för att komma hackandet på spåren.

Rapporten medger att det inte är uteslutet att hackandet påverkade resultatet, även om det inte verkar sannolikt.

Enligt rapporten kan det ha varit möjligt för angriparna att ändra vallängder och ta bort registrerade väljare ur systemet för att skapa kaos och fördröjningar vid specifika vallokaler.

Inga fall där det här verkar ha hänt tas ändå upp i rapporten.

Hackers ska inte heller ha fått tillgång till datorer som användes vid rösträknande, enligt rapporten.

Läckaren redan gripen

Källan till läckan ska vara en 25 år gammal anställd vid bolaget Pluribus International som är en underleverantör till NSA.

25-åringen, en tidigare officer vid det amerikanska flygvapnet, ska redan ha gripits i väntan på åtal för att ha läckt hemlig information.

Dokument som har lämnats in till en federal domstol i delstaten Georgia hänvisar inte till något specifikt dokument.

NSA-tjänstemän har bekräftat för amerikanska medier att läckan till the Intercept är samma som 25-åringen misstänks ha skickat.

Om 25-åringen anses skyldig riskerar hon en dom på upp till 10 års fängelse.

Källor: Intercept, Washington Post, CNN, Slate, Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes