Hoppa till huvudinnehåll

Många varningar om den ena gärningsmannens extremism - varför stoppades inte Khuram Butt?

Khuram Shazad Butt och Rachid Redouane - attentatsmän i London 3.6.2017.
Khuram Shazad Butt (till vänster) och Rachid Redouane - attentatsmän i London. Khuram Shazad Butt och Rachid Redouane - attentatsmän i London 3.6.2017. Bild: AFP / Lehtikuva London,Storbritannien,attentat,terrorism,rachid redouane

Många britter undrar hur Khuram Butt kunde delta i lördagens terrordåd i London, då han ändå varit under uppsikt av myndigheterna ända sedan 2015.

På måndagen offentliggjorde Scotland Yard namnen på två av de tre männen som utförde terrorattacken i lördags: Khuram Shazad Butt, 27, och Rachid Redouane, 30. Den tredje mannen namngav de inte ännu.

Khuram Butt var brittisk medborgare och uppvuxen i London, men född i Pakistan.Enligt The Guardian var Butt gift och hade två små barn. Han ska ha arbetat både för snabbmatskedjan KFC och vid tunnelbanan i London.

Det som ändå var anmärkningsvärt med Butt var hans extremism. Enligt The Guardian var han portad från flera moskéer, bland annat för att han avbrutit imamer med sina slagord. I samband med val höll han tal där han uppmanade moskébesökare att inte delta valen.

På måndagen deltog många i minnesstunden för offren i terrordådet vid London Bridge.
På måndagen deltog många i minnesstunden för offren i terrordådet vid London Bridge. På måndagen deltog många i minnesstunden för offren i terrordådet vid London Bridge. Bild: EPA/ANDY RAIN Minnesstund,London,terrorattacker

Enligt flera brittiska medier var Butt medlem av det förbjudna extremistnätverket al-Muharijoun som många brittiska moskéer visat vaksamhet mot.

Åtminstone två av hans grannar i Barking, i östra London, har berättat att de kontaktat polisen för att Butt försökt radikalisera barn och ungdomar och för hans extrema uttalanden.

Fanns inga bevis på terrorplaner

Storbritanniens polischef för antiterrorinsatser, Mark Rowley, medgav på måndagen att man tipsats av allmänheten om Butt och att MI5 började utreda honom redan 2015.

Enligt Rowley hittade polisen ändå inga bevis på att Butt skulle ha varit inblandad i några terrorplaner. Därför prioriterades ärendet ned.

Representanter för flera muslimska samfund deltog också i måndagens minnesstund i London.
Representanter för flera muslimska samfund deltog också i måndagens minnesstund i London. Representanter för flera muslimska samfund deltog också i måndagens minnesstund i London. Bild: AFP / Lehtikuva Minnesstund,London,terrorattacker

Butt framträdde också i en Channel 4-dokumentär som visades i fjol under titeln "The Jihadis Next Door" (Jihadisterna i ditt grannskap, fritt översatt). Där visas hur han och hans kamrater vecklar ut en jihadistflagga i en park i London och ber kring flaggan.

Också om en del av Butts grannar, speciellt kvinnor, tycks ha förhållit sig misstänksamt till honom så finns det andra som intervjuats av brittiska medier och som berättar att han var en social, familjeorienterad, trevlig Arsenal-fan.

Han bar en Arsenal-fotbollströja medan han knivhögg människor i Borough Market på lördag kväll.

Alla som greps i söndags har släppts

Den andra namngivna gärningsmannen, den 30 årige Rachid Redouane, finns det betydligt mindre information om än om Butt och han ska inte ha varit känd av polisen sedan tidigare.

Redouane bodde i Barking, i östra London, precis som Butt. Han ska flyttat till London från Dublin där han bott med en skotsk kvinna i åtminstone ett och ett halvt år. Efter att polisen skjutit ihjäl Redouane hittades irländska identitetshandlingar vid hans kropp.

Han ska själv ha uppgett att han var av libysk-marockanskt ursprung.

Sent på måndag kväll uppgav polisen att alla de 12 människor som greps i söndags i anknytning till terrorattacken i London nu har släppts.

Det gjordes nya gripanden i polisräder i östra London på måndag morgon.

Källor: BBC, The Guardian, AP, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes