Hoppa till huvudinnehåll

Musikfestspelen i Nådendal inleder hektisk sommar för Jaakko Kuusisto

Jaakko Kuusisto dirigerar Indigo på Nationaloperan
Jaakko Kuusisto spelar på Musikfestspelen i Nådendal som inleds 6.6.2017 Jaakko Kuusisto dirigerar Indigo på Nationaloperan Bild: Yle/Antti Haanpää jaakko kuusisto

Festivalsäsongen är här och violinisten och kompositören Jaakko Kuusisto har en hektisk sommar framför sig. Först ut är Musikfestspelen i Nådendal som inleds tisdag 6.6.2017, en av Finlands mest etablerade festivaler inom den klassiska musiken.

- Jag lyssnar nästan inte alls på musik, säger Jaakko Kuusisto.

Kuusistos musikkarriär präglas främst av klassisk musik, men om han någon gång på fritiden lyssnar på musik är det inte klassiskt.

- Då och då kan jag lyssna på jazz eller pop och rock, men inte så jättemycket, man hör så mycket musik ändå.

Musikfestspelen i Nådendal

Kuusistos sommar är fullspäckad med musik. För tillfället komponerar han en trumpetkonsert, ett beställningsverk av två orkestrar i USA.

Utöver att komponera står flera konserter på schemat. I Musikfestspelen i Nådendal, som sträcker sig från 6.6 - 17.6.2017, medverkar Kuusisto i åtta konserter.

För Kuusisto är Musikfestspelen i Nådendal en speciell händelse. Det är den första festivalen efter vintersäsongen och den är lite annorlunda jämfört med andra festivaler.

Klädseln är festlig och de fina konserterna spelas i kyrkan. Trots det är stämningen väldigt avslappnad, säger Kuusisto.

- Det viktiga är inte vad vi spelar, det är mera hela stämningen och de fina kollegorna och publiken man får möta.

Han tillägger att Nådendal dessutom är en fantastisk stad för en festival av den här sorten.

Bild på gästhamnen i Nådendal
Nådendal är en fantastisk stad för en festival som Musikfestspelen i Nådendal Bild på gästhamnen i Nådendal Bild: Yle nådendal

Musikfestspelen i Nådendal är en kammarmusikfestival med tyngdpunkt på klassisk musik, men festivalen bjuder också på populärmusik av bland annat Sting. Dessutom spelas det också musik för barn på festivalen.

Kuusisto spelar själv både klassisk musik och medverkar på Stingkonserten.

Festivalkulturen i Finland

Musikfestspelen i Nådendal är en av många festivaler i Finland. Utbudet är stort och det finns någonting för alla. Festivalkulturen mår bra.

Man börjar inse att konstnärlig aktivitet av den här sorten kan gynna samhället på många sätt.― Jaakko Kuusisto

Kuusisto säger att festivaler inte endast är en del av kulturlivet utan att de småningom börjar ses som en central del av näringslivet.

- Man börjar inse att konstnärlig aktivitet av den här sorten kan gynna samhället på många sätt.

Han nämner Operafestivalen i Nyslott och Pori Jazz, som med tiden blivit allt större och fått stor betydelse för städernas ekonomi.

Kuusisto säger att det stora antalet festivaler gör att arrangörerna i framtiden måste utveckla festivalernas identitet. För att locka publik ska en festival stå ut i mängden och kännas annorlunda och speciell, någonting som Musikfestspelen i Nådendal har lyckats med, åtminstone enligt Kuusisto.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje