Hoppa till huvudinnehåll

Musikprofilen Krister Kulju gick ur tiden

Krister Kulju
Krister Kulju i sin kolonialvaruhandel Krister Kulju Bild: Yle/Pia Lagus liisa koski

En av de riktigt stora Vasaprofilerna inom rock och pop, Krister Kulju, har gått ur tiden, 70 år gammal. Själv har jag träffat honom ett antal gånger i intervjusituationer, och alltid slagits av hans passion och energi.

Och det är verkligt sorgligt att han måste gå alldeles för tidigt, bruten av en svår sjukdom med hastigt förlopp.

Men framförallt har jag berörts av att många yngre musiker skrivit så fint på sociala medier om hur mycket Krister betytt för dem.

Gubbrockarna
Gubbrockarna gubbrockarna

Han tycks ha varit som en extrapappa för många. Alltid villig att ta sig tid för att snacka om musik och om speltekniker och sådant som har med rocklivet att göra.

Krister växte upp i arbetarkvarteren i Brändö med fabriksarbetande föräldrar och en farfar som var frikyrkopredikant och som lärde honom spela gitarr.

Jimi Hendrix, Kulturhuset
Jimi Hendrix, Kulturhuset Bild: www.iltasanomat.fi jimi hendrix

Sen blev det åka av med legendariska rockbandet Wantons. Som bl.a hann relegeras för sina långa hår och vara förband på Jimi Hendrix lika legendariska spelning på Kulturhuset i Helsingfors.

Krister Kulju och Hasse Westergård
Krister Kulju och Hasse Westergård Bild: YLE/Jan Jacobson krister kulju

Som vuxen jobbade han som dekoratör och personalutbildare, och i slutet av 80-talet tog han över kolonialvaruhandeln Liisa Koski i Vasa.

Och - mest känd på senare tid - var Krister Kulju som passionerad grundare av Gubbrockarna i Arbis regi. De är numera en institution.

Och när Krister efter Gubbrockarnas första ganska mediokra gig på Arbis julfest sade att "vänt bara...vi lirar i Liverpool ännu!" Ja då var det många som drog på munnen.

Men, här för ett decennium ungefär, så gjorde de just det. Respect!

Gubbrockarna har också gjort många utsålda musikalspelningar bl.a på Vaasan Kaupunginteatteri. Och de har turnerat en hel del både här och utomlands.

Det är många som saknar Krister Kulju nu. Han låg bakom mycket i Vasas musikliv.

Ändå är det de unga musikernas fina minnesskriverier som verkligen berör. Vila i frid, Krister.

  • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

    Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

    Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

  • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

    Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

    Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega