Hoppa till huvudinnehåll

Muslimska ledare i Storbritannien vägrar be begravningsbön för gärningsmännen i Londons terrordåd

Blommor och andra minnesgåvor vid London Bridge, till minne av de som föll offer i attacken i London i juni 2017.
Blommor och andra minnesgåvor vid London Bridge, till minne av de som föll offer i attacken i London i juni 2017. Bild: EPA/WILL OLIVER London,London Bridge

Ett stort antal muslimska ledare, lärare och andra religiösa ledare i Storbritannien har meddelat att de inte förrättar begravningar eller ber begravningsbön för gärningsmännen i lördagens terrordåd i London. Det rapporterar tidningen The Guardian.

Över 200 imamer, lärare, kaplaner och andra religiösa ledare har undertecknat ett gemensamt ställningstagande för att sända ett meddelande till extremister som överväger att begå terrordåd i islams namn.

- Vi kom fram till att vi måste göra ett offentligt ställningstagande för att förmedla ett starkt budskap: Ni är inte välkomna i vårt samfund, varken levande eller döda, säger Qari Asim, imam vid moskén Makkah i Leeds till The Guardian.

Asim poängterar att det inte var ett lättsamt beslut. En av de sista sakerna man erbjuder den döde är förlåtelse från gud. Genom att vägra be begravningsbönen, ber man inte heller om förlåtelse för dem, säger Asim.

- Dådet är så allvarligt att vi känner att det ska göras helt klart för unga människor att vi inte kan erbjuda bön, även om domen är upp till gud.

Unikt ställningstagande - sällsynt att imamer vägrar be

Ledaren för det religiösa centret vid Bartholomews sjukhus i London, Yunus Dudhwala anser att det är unikt att så många muslimska ledare gemensamt tar ställning i en sådan fråga.

Begravningsbönen ska i enlighet med islams regler alltid bes, säger Dudhwala. Det finns exempel på när religiösa ledare vägrat be, på grund av allvarliga brott mot mänskligheten, men det är sällsynt.

Ställningstagandet hindrar inte att begravningar förrättas för gärningsmännen ändå, påpekar Dudhwala.

- Familjerna kan arrangera privata begravningar. Men dessa människor förtjänar inte våra böner.

Rehanah Sadiq, en islamisk lärare, poängterar att familjerna inte får frysas ut - det skulle vara synd ur ett muslimskt perspektiv. Varje individ är ansvarig för sina egna gärningar.

Jihad en missförstådd och missbrukad term

Syftet med ställningstagandet, säger Sadiq, är att avskräcka extremister som tror att jihad belönas i livet efter döden.

Jihad betyder strävan eller kamp, något som kan vara personligt, socialt eller politiskt, säger imamen Qari Asim.

- Jihad är en religiös term som missbrukas av terrorister och missförstås av den breda allmänheten. Terrorister använder termen för att förstöra våra värderingar i samhället, säger Asim.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes