Hoppa till huvudinnehåll

Önskan från Fis: Vill inte se Johaug i OS

Therese Johaug.
Ska Therese Johaug få åka i OS nästa vinter eller inte? Ödet ligger i Cas händer. Therese Johaug. Bild: Yle/Tomi Hänninen Therese Johaug

Fis överklagade Therese Johaugs dopningsdom. Efter förhören i Cas bekräftar advokaten Christian Hjort att motpartens krav ligger på ett sexton till tjugo månader långt straff.

Therese Johaug fick en dopningsavstängning på tretton månader i vintras. Det var det norska idrottsförbundets straff efter att norskan åkte fast för den anabola steroiden clostebol i höstas.

Efter det har det internationella skidförbundet Fis överklagat domen till idrottens skiljedomstol Cas. I dag förhördes Johaug i Lausanne.

Det lär ta några veckor innan ett definitivt besked kommer från Cas, men Johaugs advokat Christian Hjort säger till NRK att Fis krav är ett straff på mellan sexton och tjugo månader.

"Finns inte grund för det"

Den strafflängden skulle innebära att Johaug inte kan delta i de olympiska spelen i Pyeongchang nästa vinter.

– Det var förväntat. Fis konkretiserade sin önskan till mellan sexton och tjugo månader. Det betyder att det var en saklig förhandling som i vanliga rättsförhandlingar. Rent generellt ansåg Fis att det måste bli en längre avstängning och de fokuserade framför allt på märket som fanns på förpackningen, säger Hjort till NRK och refererar till den dopningsmärkning som fanns på den kräm som Johaug säger sig ha använt för att behandla brända läppar med.

NRK: Vad tänker du om det?

– Jag tycker inte det finns grund för det. Jag vill inte gå in på detaljer. Vi är ombedda att inte referera förhandlingarna.

 • Liukkonen stark i semifinalen – klar för final

  21,71 gav en andra plats i semifinalen.

  Ari-Pekka Liukkonen gjorde en riktigt bra insats i semifinalen på 50 meter frisim i VM i Budapest. Liukkonen simmade på 21,71 och slutade tvåa i sin semifinal.

 • Väder och vind styr båtgästernas färd

  Säsongen har kommit igång i gästhamnen i Borgå.

  Gästhamnen vid östra åstranden i Borgå är stort sett full efter en långsam start på säsongen. De seglare som hittar till Borgå har ofta kopplingar till staden sedan tidigare. Men oftast är det väder och vind som avgör vart det bär.

 • Mittfältaren Hans Honkasalo spelklar för Ekenäs IF

  23-åringen kommer från division 3-klubben Masku.

  Mittfältaren Hans Honkasalo spelar resten av säsongen för Ekenäs IF. Han ingick i spelartruppen redan på torsdagen då EIF/Akademi spelade mot Ponnistajat i division 3.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport