Hoppa till huvudinnehåll

Polisen om rattfylleri: Alla kan se sig själva i spegeln

Polisen med ett blåstest i handen vid en bil.
Den 6-7 juni kollar polisen extra noga att ingen kör onykter. Polisen med ett blåstest i handen vid en bil. Bild: Yle/Monica Forssell polisen,rattfull

Polisens resurser räcker inte till för att övervaka att ingen sätter sig onykter bakom ratten. Men också andra än polisen både kan och bör ingripa mot rattfylleri.

Under den riksomfattande Trafiknykterhetsdagen 6-7 juni utför polisen tiotusentals blåstest på bilister runt om i landet.

Polisbil och poliser.
Bara i Åbo utförde polisen tusen blåstest under den intensifierade övervakningens första sex timmar och två rattfulla åkte då fast. Båda var män och hade enligt polisen över en promille alkohol i blodet. Polisbil och poliser. Bild: Yle/Monica Forssell polisen,Polisbil,Razzia,blåstest

Alkohol och bilkörning passar inte ihop

Enligt olycksfallsstatistiken orsakar rattfyllerister cirka 25% av alla trafikolyckor med dödlig utgång.

I fjol granskade landets olika undersökningskommissioner för trafikolyckor sammanlagt 193 trafikolyckor med dödlig utgång och i 48 fall hade alkoholen andel i olyckorna.

I Egentliga Finland granskade Undersökningskommissionen för trafikolyckor sammanlagt 26 olyckor. I hur många fall alkoholen hade andel är inte klart.

oskarp hastighetsmätare
oskarp hastighetsmätare Bild: Yle/Stefan Härus hastighet

Antalet onyktra i trafiken har under de senaste åren bibehållits på ungefär samma nivå, men antalet personer som kör bil narkotikapåverkade ökar. Den vanligaste formen av narkotika som polisen påträffar bland påverkade chaufförer är amfetamin.

Statistikcentralens preliminära uppgifter för år 2016 visar vidare att chaufförerna i över 70% av fallen varit kraftigt berusade och att chaufförerna i 42 % av fallen hade dömts för rattfylleri tidigare.

Gemensamma drag för rattfylleolyckorna

Det finns vissa typiska drag för rattfylleolyckor uppger polisen: För hög hastighet, veckoslut och sommar.

I en av de rapporter som Undersökningskommissionen i Egentliga Finland publicerat gällande en trafikolycka i landskapet nämner kommissionen som bidragande orsaker till olyckan ringa övervakning från polisens sida, bekant väg, trötthet, full chaufför och fulla medpassagerare, hög hastighet och brister i användningen av säkerhetsbälte.

- Också typiska ingredienser då det handlar om rattfylleolyckor, konstaterar överkommissarie Mika Peltola, ordförande för Undersökningskommissionen för trafikolyckor i Egentliga Finland.

Polis med grönskande träd i bakgrunden.
Överkommissarie Mika Peltola. Polis med grönskande träd i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell överkonstapel mika peltola

Oroväckande då det gäller olycksfallsstatistiken är också att ungefär en tredjedel av dem som skadas eller dör i olyckor förorsakade av en onykter chaufför är unga i åldern 15 till 24 år.

Oerfarenhet både då det gäller rusmedel och att köra bil är två av orsakerna till de ungas höga andel, tror Peltola. Unga förstår inte heller hur ödesdigra följderna kan vara då något litet inträffar i hög hastighet, säger Peltola.

Inget enskilt botemedel

Peltola tror inte att det finns någon enda enskild sak som kan förhindra rattfylleri.

Alla kan ändå enligt Peltola bidra till att berusade inte sätter sig bakom ratten.

- Kompisar måste våga säga till, vårdpersonal ska slå larm och så vidare.

- Jag tror det är enklast om alla ställer sig framför spegeln, säger Peltola. Alla bör fundera över sitt eget beteende och se till att den som kör är nykter.

Suddig bild av bilratt.
Suddig bild av bilratt. Bild: Yle rattonykter

I en av rapporterna gällande en rattfylleolycka skriver Undersökningskommissionen i Egentliga Finland att utomstående parter borde sporras att ingripa då de märker att någon står i beråd att sätta sig bakom ratten trots att hen är berusad.

Även restaurangerna borde enligt kommissionen axla ett större ansvar.

- Var och en borde fundera på hur han eller hon inom sitt eget område kan främja rattnykterhet. Restaurangerna kunde till exempel erbjuda chaufförer som vill vara nyktra någon form av morot. Kanske de kunde få gå förbi kön in till restaurangen, kastar Peltola fram.

Peltola vill ändå inte peka finger mot varken krögare, kompisar eller passagerare. Var och en bör själv se till att hen beter sig ansvarsfullt.

3900 personer fick blåsa i sydvästra Finland

Uppdaterat onsdag klockan 06:45.
Totalt i sydvästra Finland fick 3900 personer blåsa i polisens kontroller. Sex personer misstänks ha kört rattfulla. Fyra av fallen var alkoholrelaterade och två fall rör sig om drograttfylla.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland