Hoppa till huvudinnehåll

Säkerhetsarrangemangen skärps vid sommarevenemang i Finland

Havsdagarna i Kotka 2014. I förgrunden bland annat Teemu Selänne.
Havsdagarna i Kotka 2014. I förgrunden bland annat Teemu Selänne. Havsdagarna i Kotka 2014. I förgrunden bland annat Teemu Selänne. Bild: A Juha Metso/All Over Press Kotka havsdagar,Kotka

De ökade terrordåden i världen har fått dem som arrangerar festivaler och evenemang i Finland i sommar att fästa större vikt än tidigare vid säkerhetsarrangemangen.

Till exempel på Kotka Havsdagar satsar man mer än förr på säkerheten, och man är förberedd på olika former av hot.

- Vi följer aktivt med händelserna i världen och vi har ökat de resurser som används för säkerheten, säger Tiina Salonen som är programchef för Kotka Havsdagar.

Salonen säger att man har sett över antalet ordningsvakter och gått igenom hotbilder med tanke på världssituationen.

Hon säger att man noggrannare än förr går igenom detaljer i säkerhetsarrangemangen.

“Osannolikt att något händer här”

Det ökade antalet terrordåd har påverkat också Skyddspolisens riskbedömningar. Risken för enstaka terrordåd anses ha ökat.

Överkommissarie Vesa Pihajoki vid Polisstyrelsen anser att det trots de förändrade riskbedömningarna är osannolikt att det i Finland skulle inträffa motsvarande attacker som i utlandet.

Pihajoki säger att evenemang arrangeras huvudsakligen i enlighet med gammal praxis.

- Faror och risker förknippade med evenemang i Finland har brukat vara och är fortfarande smärre skador, sjukdomsattacker, våld som orsakas av berusade personer och småbrottslighet såsom stölder, säger Pihajoki.

Polisen deltar från fall till fall

Polisen i Tyskland avbröt under veckoslutet Rock am Ring-festivalet i Nürnburgring. Den finländska polisen skulle enligt Pihajoki reagera på samma sätt i motsvarande situationer.

Även om det inte finns något konkret hot kan polisen enligt Pihajoki förbättra säkerheten under offentliga evenemang. Då julfriden senast utlystes i Åbo hade polisen stängt området för fordon.

Användningen av fordon som vapen har ökat

- Användningen av fordon som vapen har ökat i världen, och man kommer säkert att fästa större vikt vid trafikarrangemangen. Man bygger bland annat hinder i anslutning till evenemang som arrangeras i Finland, säger Pihajoki.

Enligt Pihajoki kan man utan oro delta i sommarevenemang i Finland. Han anser ändå att det är bra att hålla koll på omgivningen och att ha låg tröskel för att anmäla avvikande händelser till säkerhetspersonalen.

Själv tänker Pihajoki besöka sommarevenemang som planerat, oavsett de terrordåd som skett i världen.

Städer förbättrar säkerheten

Flera städer, bland annat Imatra, Nyslott och Joensuu, har på sistone meddelat att de placerar ut hinder på sådana platser där man skulle kunna köra in i en folkmassa till exempel med en långtradare.

Även Kouvola förbättrar säkerheten.

- Det är meningen att man på gågatan Manski ska placera kraftiga planteringslådor som hindrar inkörning på området, säger Hannu Tylli som är teknisk chef i Kouvola.

Vid behov kan stadens tunga fordon användas för samma ändamål.

Tylli föredrar rörliga hinder för att säkerställa att räddningstjänstens fordon kan köra obehindrat.

Sipilä redo öka anslagen för Skypo

Statsminister Juha Sipilä (C) är redo att öka finansieringen av Skyddspolisen för att förhindra våldsdåd som attentatet i London i lördags.

Det sade han i en intervju för Yles Ykkösaamu i morse.

Sipilä sade också att mängden potentiellt farliga personer som polisen har under uppsikt har ökat.

Artikeln är baserad på Yle uutisets artikel skriven av Juulia Tillaeus.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes