Hoppa till huvudinnehåll

Slutoffensiven mot IS-fästet Raqqa har inletts i Syrien

Kurdiska milisgrupper rycker fram i de norra delarna av provinsen Raqqa samtidigt som armén närmar sig från söder
Kurdiska milisgrupper som ingår i SDF, fungerar som spjutspets i den slutliga offensiven mot Raqqa Kurdiska milisgrupper rycker fram i de norra delarna av provinsen Raqqa samtidigt som armén närmar sig från söder Bild: EPA/SEDAT SUNA Syrien,Al-Raqqah District

Den slutliga offensiven mot provinshuvudstaden Raqqa, terrorgruppen IS starkaste fäste i norra Syrien har inletts.

Den arabisk-kurdiska milisstyrkan SDF, som stöds av USA, säger att attacken inleddes redan i måndags från två håll.

Det Syriska människorättsobservatoriet bekräftar uppgifterna om att anfall har inletts mot en jihadistbas i norra Raqqa och mot en stadsdel i den östra delen av staden.

- Det började i gryningen, säger Rami Abdel Abdulrahman, chef för det Syriska människorättsobservatoriet.

- Vi meddelar i dag att ett stort slag har inletts för att befria Raqqa, terroristernas så kallade huvudstad förklarade SDF:s talesman Talal Sello

Turkiet har tillåtit att den USA-ledda koalitionen mot IS ska få använda landets flygbaser.
USA har använt den turkiska flygbasen Incirlik för flygattacker mot IS inför det slutliga slaget om Raqqa Turkiet har tillåtit att den USA-ledda koalitionen mot IS ska få använda landets flygbaser. Bild: Yle uutisgrafiikka incirlik

Eufrats vrede

Militäroperationen har döpts till "Eufrats vrede" eftersom Raqqa ligger vid floden Eufrat, precis som Mosul i norra Irak.

SDF (Syrian Democratic Forces) har med amerikansk hjälp mobiliserat upp till 40 000 milismän som deltar i slaget om Raqqa.

USA har sänt över 800 egna soldater till norra Syrien som utbildar milismän och stöder dem med artilleri och flygattacker.

Amerikanerna meddelade också förra veckan att de har börjat leverera mer vapen till SDF inför striderna om al-Raqqa.

- Vi kommer att inta Raqqa med hjälp av den internationella koalitionens stridsplan och moderna vapen som de gav oss, säger den kurdiska talesmannen Talal Sello.

Turkiet har motsatt sig att milisen beväpnas, eftersom turkarna anser att SDF är en del av det förbjudna kurdiska arbetarpartiet PKK.

Långt och blodigt slag

Slaget om Raqqa befaras bli långt och blodigt precis som i Mosul, eftersom IS har befäst sina ställningar och förskansat sig bland civila i Raqqa.

Slaget om Mosul inleddes i fjol höstas och det pågår fortfarande i gamla staden i de västra stadsdelarna.

Det finns fortfarande ett stort antal civila kvar i Raqqa även om över 200 000 civilpersoner har flytt från området under de senaste veckorna.

Omkring 200 000 civila har flytt undan striderna kring Raqqa under de senaste veckorna
Omkring 200 000 civila har flytt undan striderna kring Raqqa under de senaste veckorna Omkring 200 000 civila har flytt undan striderna kring Raqqa under de senaste veckorna Bild: EPA/YOUSSEF YOUSSEF Al-Raqqah District,Syrien,Islamiska staten (IS)

Syrienexperten Aron Lund tror att offensiven har en god chans att lyckas om USA den kurdisk-arabiska alliansen

- Hur lång tid det tar beror på hur hårt motståndet blir. Amerikanska myndigheter har påstått att en del av Islamiska statens styrkor och ledare har retirerat till säkrare platser längre österut vid Eufrat, nära den irakiska gränsen, anser Aron Lund.

- Staden är dessutom mycket mindre än Mosul och Islamiska staten har tagit väldigt mycket stryk redan, så det lär gå snabbare än det har gjort i Irak. Men om IS stannar och kämpar så kan det bli väldigt blodigt ändå, och de amerikanska flygangreppen har exempelvis dödat fler civila ju närmare man kommit staden, tillägger Lund.

Källor: Ap, AFP, Reuters, Yle, FNB-TT,