Hoppa till huvudinnehåll

Statlig rysk tv hånar Yle-journalist

En statlig rysk journalist kritiserar Mikkonens ordväxling med Marija Zaharova om de homosexuellas situation i Tjetjenien.
Rysk tv sågar Yle-journalist för frågor om homosexuellas situation i Tjetjenien. En statlig rysk journalist kritiserar Mikkonens ordväxling med Marija Zaharova om de homosexuellas situation i Tjetjenien. Bild: Skärmdump Ryssland,Tjetjenien

Den ryskstatliga tv-kanalen Rossija 24 behandlade ordväxlingen om homosexuella i Tjetjenien mellan Yles journalist Erkka Mikkonen och ryska utrikesministeriets informatör Maria Zahkarova.

I inslaget som sändes presenterades Maria Zahkarovas anklagelse om att Yles journalist Erkka Mikkonen är en "fegis" för att han inte kommer att åka till Tjetjenien.

I programmet Vesti påstods det att Mikkonen tänkt åka till Tjetjenien och sedan ångrat sig.

- Löften betyder tydligen ingenting, kommenterade den ryska journalisten i inslagets början.

Zahkarova vände sig offentligt till Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov och föreslog att ordna en resa när Yles journalist vid det ryska utrikesministeriets presstillfälle frågade henne om förföljelser av homosexuella i Tjetjenien.

Yle fann att det inte fanns någon journalistisk grund för att åka till Tjetjenien.

I programmet citerades Zahkarovas Facebook-uppdatering där hon anklagade Yles journalist för att vara en "fegis" när han inte åkte.

I programmet kom Tjetjeniens journalistiska förbunds ordförande Ilman Vahidov, ungdomsorganisationen OMF:s representant Nikolai Šljamin och finska Johan Bäckman till tals.

I programmet konstaterade man att oron över homosexuellas situation i Tjetjenien är västländernas propaganda mot Ryssland.

- Det här är en informationsoperation mot Ryssland, sade Bäckman i en intervju på Skype.

I programmet presenterades Bäckman som en människorättsaktivist.