Hoppa till huvudinnehåll

USA och Mexiko lägger ner stridsyxan i sockerkriget

En arbetare håller upp en machete på en sockerplantage i Mexiko. Bilden är tagen i motljus.
Sockerindustrin sysselsätter närmare två miljoner människor i Mexiko. En arbetare håller upp en machete på en sockerplantage i Mexiko. Bilden är tagen i motljus. Bild: EPA/Imelda Medina Mexiko,sockerplantage

USA och Mexiko har avtalat om sockerimporten. Enligt avtalet ska Mexiko minska exporten av raffinerat socker och istället öka exporten av råsocker.

Vad avtalet konkret innebär är ännu öppet. USA:s sockerindustri har konsekvent motsatt sig alla lättnader för mexikanskt socker.

Sockerförhandlingarna var en övning inför mera betydelsefulla förhandlingar. USA:s president Donald Trump vill ännu i år inleda förhandlingar med Mexiko och Kanada för att ändra det Nordamerikanska handelsavtalet Nafta.

Nafta reglerar all handel mellan länderna, från bilar till livsmedel.

Svårt att komma fram till lösning

Sockertvisten mellan Mexiko och USA är lång. USA skyddade sin egen sockerproduktion i åratal, bland annat genom att begränsa mängden socker som importerades från Mexiko. I och med Nafta blev USA tvunget att slopa begränsningarna år 2008.

Det billiga mexikanska sockret som strömmat in på den amerikanska marknaden har förargat amerikanska producenter. År 2014 åtalade producenterna Mexiko för dumpning.

Samma år förhandlade USA fram ett nytt sockerimportavtal med Mexiko. I avtalet sattes noggranna kvoter och ett minimipris för det mexikanska sockret.

Också detta avtal gick i stöpet i år, efter påtryckningar från amerikanska producenter.

Ett försök att utesluta Mexiko?

Det nya avtalet verkar vara byggt på bottenpriser, produktionsmängder och förädlingsgrader. I praktiken ökar mängden råsocker som importeras från Mexiko till USA. Råsockret förädlas sedan av de amerikanska producenterna.

Under ytan bubblar ändå ett misstroende, sockret har orsakat gräl redan i 30 år. De mexikanska producenterna befarar att det är ett nytt försök av de amerikanska producenterna att exkludera dem från USA:s marknad.

Den mexikanska sockerindustrin sysselsätter direkt eller indirekt närmare två miljoner människor.

Källa: Reuters

Läs också