Hoppa till huvudinnehåll

Australien tangerade världsrekord: 26 år utan recession

En fotgängare passerar en bank i Sidney den 15 januari 2016.
En fotgängare passerar en bank i Sidney den 15 januari 2016. En fotgängare passerar en bank i Sidney den 15 januari 2016. Bild: EPA/JOEL CARRETT Australien,ekonomi,banker

Australien har tangerat världsrekordet i hur länge ett land har undgått recession.

Officiella siffror visar att ekonomin växte under årets första kvartal, vilket innebär att Australien har varit fritt från recession i 26 års tid.

Det handlar om 103 kvartal - en siffra som Nederländerna uppnådde redan tidigare. Nederländernas svit bröts år 2008.

Ekonomin i Australien växte 0,3 procent under början av året jämfört med föregående kvartal, uppger den australiska statistikbyrån Australian Bureau of Statistics.

Tillväxtsiffran var högre än förväntningarna eftersom landet drabbades av en kraftig virvelstorm i mars samtidigt som en del ekonomiska indikatorer varit svaga i landet.

Svag konsumtion

En ekonom vid JP Morgan säger till nyhetsbyrån AFP att konsumtionen i Australien fortfarande är ganska svag och att företagens investeringar stampar på stället.

En annan expert säger till Bloomberg att Australiens ekonomi bromsar in trots att läget i omvärlden har förbättrats.

Enligt Reuters är Australiens ekonomiska uthållighet nu ifrågasatt eftersom hushållen tampas med svag löneökning och hög skuldsättning.

Att Australien nådde en så hår lång period av tillväxt beror enligt experter på ekonomiska reformer som genomfördes på 1980- och 1990-talen, samt på att Australien gynnats av Kinas tillväxt vilket bidrog till höga råvarupriser och en boom inom gruvindustrin.

Källor: AFP, Reuters