Hoppa till huvudinnehåll

Hyperloop föreslås mellan Helsingfors och Tallinn

Hyperloopkapseln förevisas i Delft, Holland.
Hyperloopkapseln förevisas i Delft, Holland. Bild: EPA/ ROBIN VAN LONKHUIJSEN Hyperloop One

En supersnabb tågförbindelse mellan Helsingfors och Tallinn finns med som en ny potentiell rutt för hyperloop i Europa.

Företaget Hyperloop One har presenterat nio nya potentiella rutter i Europa. Från Finland finns den 90 kilometer långa rutten Helsingfors-Tallinn med.

- Den planerade testbanan i Salo, ett forskningscenter och rutten Helsingfors-Åbo-Stockholm finns fortfarande också med i tävlingen, berättar Salos Hyperloop-projektexpert Peter Nisula, som just nu finns i Amsterdam och förhandlar med representanter för Hyperloop One.

I Salo planeras en 15 kilometer lång testbana, som senare kunde förlängas till Åbo, och som i slutändan skulle bli en del av rutten från Helsingfors via Åbo till Stockholm.

Hyperloop One testar och planerar rutter både i USA och i Europa. Målet är att de första frakttransporterna görs år 2020 och de första persontransporterna 2021.

Tågen i den supersnabba kapselförbindelsen går upp till 1 200 km/h. Resan mellan Helsingfors och Stockholm skulle enligt företagets representanter räcka mindre än en halv timme.

Faktaruta: Hyperloop

En ny transportlösning, som använder sig av rör med extremt lågt lufttryck för att transportera människor i en hastighet på mer än 800 kilometer i timmen.

Företaget Hyperloop One kan tänka sig att en av banorna skulle gå mellan Helsingfors och Stockholm, via Åbo.

Resan mellan Åbo och Stockholm skulle enligt företaget ta elva minuter. Från Åbo till Helsingfors kunder resenärer ta sig på 15 minuter i kapslarna.

För tillfället testar företaget teknologin i USA. Tjänstemän från Salo har fått ta del av testerna. Det finns ännu ingen hyperloop i drift för allmänheten.

Företaget kommer att bygga den första supersnabba banan i Förenta arabemiraten. Förbindelsen ska möjliggöra persontransport på endast 12 minuter mellan Dubai internationella flygplats och Abu Dhabi internationella flygplats. Avståndet är cirka 160 kilometer.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes