Hoppa till huvudinnehåll

Ingen orsak till börspanik - "men bolag som skurit ner kan få problem"

Sparekonom Martin Paasi.
För den långsiktige spararen ger börsutvecklingen ingen orsak till oro, säger sparekonomen Martin Paasi på Nordnet. Sparekonom Martin Paasi. Bild: Copyright: Pepe Makkonen paasi

Trots farhågor om att aktierna börjar bli övervärderade finns det inte mycket som tyder på en förestående krasch. Men bolag som skurit ner och tömt kassan med furstliga dividender har sämre chans att hänga med det ekonomiska uppsvinget, bedömer sparekonomen Martin Paasi.

En femårig uppgång på börsen har fått en del placerare att undra om de finländska börsaktierna börjar nå taket. Det oroar inte Martin Paasi på Nordnet. Även om vi sett en brant uppgång, som kan följas av en korrigering neråt, är den långsiktiga trenden stigande.

- Jag tror inte på någon flykt från aktiemarknaden inom de närmaste åren. Det gäller närmast att välja rätt sorts bolag av de som står till utbud, säger Paasi.

Rätt sorts bolag är de som är beredda på det ekonomiska uppsvinget och lyckas rida på en större efterfrågan.

Jag tror inte på någon krasch, då tillväxten sker i realekonomin
Bland annat servicesektorn gynnas av att konsumenterna rör sig med mera pengar.

- Läget är att vinnarna och förlorarna går åt olika håll. Det betyder inte att marknaden generellt dippar anmärkningsvärt. Det kommer att talas om börskrasch, men jag tror inte på någon större retur i aktiemarknadsutvecklingen, säger Paasi.

Förlorarna, bedömer Paasi, är de som inte tänkt långsiktigt, utan gärna betalat stora dividender samtidigt som verksamheten bantats ner.

- Har man gjort kortsikta nedskärningar under de magra åren, kanske man har problem att skala upp verksamheten. Det kan vara svårt att anställa rätt sorts människor. Sådana bolag kommer definitivt att uppleva svårigheter, säger Paasi.

Kvartalstänket olönsamt

Att försäljningen av både varor och tjänster nu tar fart ställer bolagen i olika läge.

- De som orkat vänta på att tillväxten ska ta fart har definitivt ett positivt läge just nu. Och uppgången är en realekonomisk tillväxt. Inget är mer hälsosamt än en sådan, så jag tror inte på någon börskrasch, säger Martin Paasi.

Att kurserna stigit så brant under de gångna fem åren har delvis berott på att räntorna varit historiskt låga. Det har ökat investerarintresset för börsbolag och kanaliserat stora mängder kapital till aktier. Men rädslan för att kapitalet ska fly börsen är obefogad, tror Paasi.

- Också börskommentarerna är cykliska, så experterna kan börja uttala sig om motsatsen, trots att det varken realekonomiskt eller statistiskt finns belägg för någon nedgång.

Nu finns tecken på att också räntorna börjar stiga. Det får flera följder, både för skuldsatta och investerare. På sikt breddar det investeringsmöjligheterna.

Långsiktiga sparare ska inte investera i annat än aktier
Historiskt har aktierna ändå avkastat bäst över tid, understryker han.

Räntan stiger

Medan under 10 procent av finländarna placerar i aktier, har 70 procent av finländarna alltjämnt kapital placerat på vanliga sparkonton. I tider med ett normalt ränteläge har också kontoplaceringar gett avkastning. Men dagens ränteläge gör kontobesparingar ekonomiskt ointressanta.

- Men det finns redan möjlighet till 1,7 procents ränta på sparkonton. Och när ränteläget normaliseras och grundräntan ligger kring 4-5 procent börjar vi förhoppningsvis igen få avkastning på våra bankkonton, säger Paasi.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi