Hoppa till huvudinnehåll

Irakiska Kurdistan röstar om självständighet

Porträttbild av irakiska Kurdistans president Massoud Barzani.
Massoud Barzani har också tidigare talat om att rösta om självständighet för irakiska Kurdistan. Porträttbild av irakiska Kurdistans president Massoud Barzani. Bild: EPA/POOL Massoud Barzani

Irakiska Kurdistan kommer i höst att hålla en folkomröstning om självständighet, meddelar irakiska Kurdistans president Masoud Barzanis assistent. Folkomröstningen ordnas den 25 september.

Datumet sattes efter ett möte med de kurdiska politiska partierna. Redan i april sade en högt uppsatt kurdisk tjänsteman att en folkomröstning kommer att ordnas ännu i år, för att pressa på ”den bästa lösningen” för självbestämmanderätten, så fort IS har besegrats i Irak.

Kurderna spelar en betydande roll i den USA-stödda offensiven mot IS. Offensiven för att återta staden Mosul, terrorgansiationens huvudfäste i Irak, har pågått sedan i höstas. Slutoffensiven inleddes nyligen.

Irakiska Kurdistan som är beläget i norra Irak har autonomi, formellt redan sedan 1970. Det samma gäller inte hela Kurdistan, som sträcker sig över Irak, Turkiet, Syrien och Iran

Irakiska Kurdistan hade tänkt rösta om självständighet också år 2014. Planen avbröts då IS attackerade Kurdistan i augusti samma år.

Källor: Reuters, AFP, Yle