Hoppa till huvudinnehåll

It-expert: Internet kan inte tyglas för att stoppa terrorismen

Blommor på London Bridge efter terroristangrepp där.
Blommor på London Bridge på onsdagen efter terroristangreppet där i lördags. Blommor på London Bridge efter terroristangrepp där. Bild: EPA/ANDY RAIN Storbritannien,London,terrorism,London Bridge

Internetexperter avfärdar politikers krav på strängare kontroll av internet för att göra det svårare för terrorister att sprida sitt budskap och rekrytera. Det är inte nätet som ger upphov till extremism utan missförhållanden i samhället, säger en cybersäkerhetsexpert till Yle Nyheter.

Efter de senaste terrorattentaten i Storbritannien lyfte premiärminister Theresa May fram internet som en av orsakerna och krävde åtgärder mot internetbolagen.

- Vi kan inte låta den här [onda islamistiska extremistideologin] få ha ett tryggt utrymme att växa till sig. Ändå är det här precis vad internet och de stora bolagen som erbjuder internetservice ställer upp med, sade May i söndags dagen efter attacken på London Bridge.

Theresa May ger ett uttalande efter nya terrorattacker i London.
Theresa May gav sitt uttalande utanför tjänstebostaden på Downing Street 10. Theresa May ger ett uttalande efter nya terrorattacker i London. Bild: EPA/WILL OLIVER Storbritannien,10 Downing Street,Theresa May

Det var där tre misstänkta radikaliserade islamister körde på folk med en skåpbil och fortsatte med att hugga ner förbipasserande med kniv. Det var det tredje terrorattentatet i Storbritannien sedan mitten av mars.

Premiärministern ansåg att det behövs internationell reglering av internetplattformar som Facebook och Youtube.

- Vi måste samarbeta med demokratiska regeringar för att nå internationella avtal som reglerar cyberrymden för att förhindra att extremistisk planering sprider sig, sade May.

”De vet inte vad de talar om”

Cybersäkerhetsexperten Andy Patel på it-säkerhetsbolaget F-Secure tycker att politiker som kommer med sådana krav inte har så mycket på fötterna.

- De flesta uttalanden jag har hört den senaste tiden från den brittiska regeringen tyder på att de lider av okunskap. De vet nog inte riktigt vad de talar om, säger Patel till Yle Nyheter.

Cybersäkerhetsexperten Andy Patel på F-Secure
Andy Patel. Cybersäkerhetsexperten Andy Patel på F-Secure Bild: Patrick Holmström cybersäkerhet,internet,F-Secure,andy patel

Han påpekar att användarna alltid hittar på sätt att kringgå reglering och tekniska spärrar och lyfter fram den kontroversiella fildelningssajten Pirate Bay som exempel.

- Pirate Bay är blockerad av de flesta finländska bolag som erbjuder internettillgång (ISP), men folk använder proxyservrar i stället. Så människorna kommer alltid att hitta ett sätt att kringgå regleringar och spärrar, säger Andy Patel.

Att skylla på internet för att folk begår terrorbrott är att skälla under fel träd, säger han. Det är inte nätet som är orsaken. Patel drar paralleller till terrorismen på 1900-talet.

Gata i Shankill i Belfast 1970.
Shankill i Belfast under oroligheterna 1970. Gata i Shankill i Belfast 1970. Bild: CC / Fribbler Nordirland,Konflikten i Nordirland,Shankill (ort i Irland),Belfast

Ingen tyckte att det var postens eller telefonbolagens fel att den irländska republikanska armén IRA utförde sina blodiga attentat på 70- 80- och 90-talen då tusentals människor dödades.

Attentatsmännen använde ju brev och telefon för att planera sina dåd.

Vad göra i stället?

- En regering som vill försöka minska extremism i sitt land borde börja med att undersöka de underliggande orsakerna till att extremismen förekommer och inte tro att tekniska lösningar skulle vara någon sorts undermedicin.

Sådana orsaker är exempelvis en del länders utrikespolitik och att unga människor går osysselsatta och inte har någon tro på framtiden. Patel tar igen till en historisk parallell.

- I USA var man på 30-talet jätterädd för att revolutionära kommunistiska idéer skulle få fäste bland arbetslösa ungdomar i depressionens spår. De sattes att bygga Hooverdammen, till exempel, för att sysselsättas och få annat att tänka på.

Att komma åt de underliggande orsakerna tar ändå tid och nu finns det en hel jihadistgeneration som knappast försvinner någonstans.

På kort sikt måste polisens resurser för att övervaka internettrafiken öka i de länder där man vill komma åt extremismen, säger experten på F-Secure.

Knappast vill någon ha en polisstat typ DDR, så det gäller att hitta den rätta balansen mellan trygghet och frihet. Internet går inte att stänga av längre, framhåller Andy Patel.

Berlinmuren byggs 1961.
Berlinmuren byggdes 1961. Berlinmuren byggs 1961. Bild: EPA Berlin,Berlinmuren