Hoppa till huvudinnehåll

Lättare för Lovisabor att åka buss till centrum och Strömfors i sommar

Strömfors bruk i Lovisa
Sommarlinjen tar passagerare till natursköna Strömfors bruk. Illustrerande arkivbild. Strömfors bruk i Lovisa Bild: Yle/Sune Bergström bruksort

Från och med midsommar kan invånare i Lovisas byar lättare ta sig till centrum eller till Strömfors bruk för att uträtta ärenden. Då startar nämligen Sommarlinjen.

Det finns två sommarlinjer i Lovisa. Den ena kör mellan Kabböle i gamla Pernå och centrum på onsdagar, och den andra kör mellan Påvalsby, Strömfors bruk och centrum på fredagar.

Idén kläcktes av företagarna Mats och Lars Eriksson, som bland annat kör skolskjutsar vintertid. Då skolorna stänger till sommaren blir det också svårare för invånare ute i Lovisas byar att använda kollektivtrafik.

– Det här är inte endast en förtjänstmöjlighet för oss, utan vi vill också hjälpa invånarna i byarna, säger trafikant Lars Eriksson i ett pressmeddelande.

Biljetterna till sommarlinjen kostar lika mycket som en biljett inom den vanliga linjetrafiken. Biljetterna kan köpas vid Matkahuolto eller av chauffören. I bussen finns 24 platser.

Kompletterar vanliga busstrafiken

Utvecklingsdirektör Sten Frondén säger att linjen kompletterar den vanliga busstrafiken och utgör en viktig service för Lovisa som byarnas stad. Staden deltar i försöket.

Bröderna Eriksson är nybörjare på linjetrafik. Därför kommer de alltid att själva sitta bakom ratten.

– Vi vill få erfarenheter och respons direkt av kunderna och testa hur rutterna och tidtabellerna fungerar, säger Mats Eriksson.

Flexibla rutter

Om responsen visar att det är nödvändigt så kan rutten ändras redan år. Linjen är redan nu flexibel. Till exempel i Liljendal kör bussen genom Sävträsk, Drombom och Hopom på beställning.

I slutet av dagen åker bussen tillbaka till garaget i Forsby. Också då kan man åka med dit.

Sommarlinjen kör för första gången den 21 juni och för sista gången innan skolstarten i augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland