Hoppa till huvudinnehåll

Polisstyrelsen: Varning om hemlig Facebookgrupp kom först i februari

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.
Enligt Seppo Kolehmainen har de rasistiska diskussionerna först till riksåklagaren. Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen. Bild: yle seppo kolehmainen

Helsingforspolisen varnade Polisstyrelsen om den hemliga Facebookgruppen för första gången i februari i år, meddelar Polisstyrelsen i ett pressmeddelande. FNB rapporterade tidigare på onsdagen att Polisstyrelsen skulle ha varnats två gånger – första gången redan för ett år sedan.

Enligt FNB varnade Helsingforspolisen om gruppen för ett år sedan på en tillställning ordnad av dem, där flera ur polisöverdirektör Seppo Kolehmainens stab fanns närvarande. Men enligt Polisstyrelsen ordnades den tillställningen de facto först nio månader senare, i februari i år.

I sitt pressmeddelande skriver Polisstyrelsen att det under tillställningen visades en anonymiserad skärmdump på ett inlägg som kan anses olämpligt. Ur skärmdumpen framgick inte vem som skrivit inlägget eller om moderatorer i gruppen senare reagerat på inlägget.

I pressmeddelandet betonar styrelsen att osakliga skriverier inte ska godkännas och påpekar att man i november 2016 har uppmanat polisinrättningarna att ingripa om de upptäcker osakliga skriverier i sociala medier.

- Då den rekommendationen redan hade getts ansåg Polisstyrelsen det inte nödvändigt att vidta några ytterligare åtgärder i fråga om den tidigare nämnda skärmdumpen, står det i pressmeddelandet.

Polisstyrelsen avslutar med att konstatera att den kraftigt fördömer alla former av rasism.

Läs också