Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Sju vargar i Kust-Österbotten

Varg som stryker runt i skogen.
Luke uppskattar att det finns upp till sju vargar på kusten. Varg som stryker runt i skogen. Bild: Duncan Drysdale Yle Fem,dokumentärprogram,varg,varg eller icke varg? det är frågan

Enligt Naturresursinstitutet Luke finns det tre vargrevir i Kust-Österbotten bestående av upp till sju individer. Men Lukes rapport får kritik av Jägarförbundet.

Lukes senaste uppskattning är från mars i år. Enligt uppskattningen finns det totalt mellan 150 och 180 vargar i Finland fördelade på 14 flockar. Vargbeståndet i Finland har minskat med cirka 25 procent jämfört med för ett år sen.

Sju vargar som besöker kusten?

Det finns tre revir som helt eller delvis finns på Kust-Österbottens område: Närvijoki-Pörtom, Malax-Sarvijoki och Jeppo.

I dessa tre uppskattar man att det tillsammans finns 6-7 vargar. Det är observationer av vargpar och flockar som utgör grunden för uppskattningen.

En liten del av det så kallade Bötom-Östermark reviret sträcker sig också in i Kust-Österbotten men i Lukes rapport hör reviret till Österbotten och Satakunta. Reviret uppskattas innehålla fyra vargar.

Lägg till de ensamma vargarna

Det relativt låga antalet vargar till trots har antalet vargobservationer skjutit i höjden på Kust-Österbottens område de senaste fyra åren. Det rör sig dock ofta om en och samma varg som observeras på olika håll längs med kusten.

- Det är par eller flockar man har märkt ut i Lukes rapport och det betyder att de ensamma djurobservationerna är mycket fler, säger Stefan Pellas, jaktchef i Kust-Österbotten.

Pellas uppskattar att man ska lägga till kring tre ensamma vargar till Lukes uppskattning. Alltså totalt kring 10 vargar som rör sig i Kust-Österbotten.

Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral, Kust-Österbottens område.
Stefan Pellas. Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral, Kust-Österbottens område. Bild: Yle/Joni Kyheröinen stefan pellas

Delar vargarna med Österbotten

- Vargstammen verkar nu då minska i Östra Finland men öka i Västra och vi ser resultatet av det här på kusten. När reviren öster om oss fylls måste vargarna söka sig vidare, säger Pellas.

En flock har observerats på Kust-Österbottens sida av Närvijoki-Pörtom-reviret och en på "vår" sida om gränsen i Malax-reviret mellan september i fjol och mars i år. Observationen i Malax (en flock på fyra vargar) har dock inte kunnat verifieras.

Flocken i Närvijoki-Pörtom ska ha bestått av tre vargar. Enligt Stefan Pellas handlar det om ett vargpar med ytterligare en varg i hasorna.

- Men de rör sig över gränserna så det är inte bara "våra" vargar. Delade flockar med Österbotten är inget nytt, säger Pellas.

Så här långt i år har Pellas inte fått in några anmälningar om vargkullar längs med kusten.

Jägarförbundet tror inte på Lukes resultat

På Finlands Jägarförbund är man skeptiska till Lukes rapport. Enligt jägarna låter det otroligt att vargstammen skulle ha minskat med hela 25 procent på ett år.

Förbundet vill att Lukes uppskattning utreds ordentligt före det fattas beslut om den fortsatta skötseln av vargstammen.

Man har börjat ta hjälp av DNA-prov i uppskattningen av vargstammen. Det är bra, anser förbundet, men uppskattningarna måste bli än mer pålitliga.

Läs också