Hoppa till huvudinnehåll

Så här firar muslimerna sin heligaste månad ramadan

En muslimsk kvinna med sin dotter äter kvällsmålet iftar under ramadan.
En muslimsk kvinna med sin dotter äter kvällsmålet iftar under ramadan. Bild: Yle/Sari Veikkolainen ramadan,måltider,Iftar

Det bor omkring 65 000 muslimer i Finland i dag varav ungefär en tredjedel fastar under ramadan. Fastan pågår från soluppgången till solnedgången och det här kan bli utmanade för muslimer i Finland, speciellt under de långa dagarna på sommaren. För att inte tala om midnattssolen.

I Finland följer de flesta muslimer tiden i Mecka. Ett annat alternativ är att följa klockan i det närmaste muslimska landet, Turkiet.

Muslimsk kvinna förbereder kvällsmåltiden iftar under ramadan.
Kvällsmiddagen iftar är en tid för familj och vänner att mötas och äta gott. Muslimsk kvinna förbereder kvällsmåltiden iftar under ramadan. Bild: Yle/Sari Veikkolainen ramadan,Iftar,islamisk kultur

Ofta vaknar man före soluppgången för att äta sin första måltid, suhoor, som ska hålla en i gång ända fram till solnedgången. Då ska man också se till att dricka rikligt. Vid soluppgången är det dags för morgonbönen.

Efter solnedgången och böneutropet till kvällsbönen bryter man fastan först med dadlar och mjölk eller yoghurt för att senare äta iftar som är en festlig middag man ofta äter tillsammans med vänner och familj. Enligt legenden ska Muhammed ha brutit sin fasta med tre stycken dadlar.

Dadlar och en kopp kaffe.
Fastan bryts traditionellt med dadlar, mjölk och vatten strax efter böneutropet till kvällsbönen. Dadlar och en kopp kaffe. Bild: Pixabay dadel,ramadan

Månen bestämmer när fastan ska inledas

Ramadan är den nionde månaden i den islamiska hijrakalendern. Hijra är en månkalender. Det finns tolv månader precis som i den gregorianska kalender som vi använder i Finland. Men det muslimska året är däremot lite kortare, det finns endast 354 dagar i ett år enligt hjirakalendern.

Tideräkningen i den islamiska kalendern inleds den 16 juli år 622 då profeten Muhammed emigrerade från Mecka till Medina. Det är också från denna utvandring som kalendern fått sitt namn. Hijra är det arabiska ordet för emigration eller utvandring. När man anger ett datum enligt hijrakalendern skriver man ett H vid årtalet, en del använder även den latinska versionen AH anno hegirae som betyder efter hijra.

Muslimska män fotade uppifrån under fredagsbönen.
Fredagsbön under ramadan år 2014 i Indien. Muslimska män fotade uppifrån under fredagsbönen. Bild: Reuters/Jitendra Prakash muslimer,islam,ramadan,Fredagsbön,böner

En orsak till att muslimer använder en månkalender är att de flesta religiösa plikter är kopplade till vissa månader och att månens nytändning enligt Koranen visar tidpunkten för när man ska börja uppfylla dessa plikter. Till exempel inleds fastan då nymånen första gången visar sig.

Månfaser

Månens olika faser illustrerat.
Månens olika faser. Månens olika faser illustrerat. Bild: Pixabay Månfas,Månen,Planeter och månen (Solsystemet),Månkalender
  • Nymåne är den månfas då månen igen syns på himlen efter att ha varit osynlig från jorden.
  • Andra månfaser är till exempel halvmåne och fullmåne.
  • Om man ser en nymåne på det norra halvklotet ser den ut som en tunn skära eller ett kommatecken. Då månen igen håller på att försvinna, och är vid fasen som kallas nedan, ser den ut som bokstaven C som kommer ur det franska ordet ceder som betyder avtaga.
  • På södra halvklotet behöver man helt motsatta minnesregler för att veta när månen är tilltagande eller avtagande. På ekvatorn ligger månen alltid i vagga så att spetsarna är uppåt, så det är svårt att avgöra om den är tilltagande eller avtagande.
  • Månfaserna har varit viktiga i många kulturer och folktro. Positiva egenskaper var ofta kopplade till nymåne och Julius Caesar lär har sagt att hans soldater endast gick ut i strid vid nymåne. Enligt svensk folktro skulle sådd ske vid nymåne men sådant som växte nedåt, till exempel potatis, skulle sås vid nedan.
  • Det finns appar för både android och iOS operativsystemen med vilka du kan följa med månens olika faser.

År 2021 inleds ramadan den 13 april och avslutas den 12 maj. Bekräftelsen för när fastan inleds kommer från Mecka. I dag kan man lätt följa med händelsen i realtid.

Det finns till exempel ramadan appar som berättar när fastan inleds och när den slutar samt när solen går upp och ner på den ort du bor på. Det finns också appar för böner och Koranen.

Ramadan - muslimernas heligaste månad

Ramadan är den heligaste månaden i året. Muhammed ska ha sagt att när ramadan inleds öppnas portarna till himlen samtidigt som portarna till helvetet stängs och djävlarna fängslas.

Enligt den islamiska tron är ramadan den månad då Gud avslöjade Koranens första verser för Muhammed genom ängeln Gabriel. Uppenbarelsen skedde under allmaktens natt Laylat al-Qadr. Många muslimer ber hela natten vid allmaktens natt.

Bild från det muslimska kulturcentret Resalat i Östra Helsingfors.
Under ramadan läser man Koranen flitigare än vanligt. Bilden är tagen i det islamiska kulturcentret Resalat i Östra Helsingfors. Bild från det muslimska kulturcentret Resalat i Östra Helsingfors. Bild: Yle/Sari Veikkolainen moskéer,Resalat,Helsingfors,ramadan

Under ramadan fastar muslimer från soluppgången till solnedgången. Meningen med fastan är att öva disciplin och få kontroll över sina begär. Du förväntas uppträda väl, undvika våld och negativa tankar så som avundsjuka, ilska, girighet och småaktighet.

Då människan fastar kan hon uppleva hur det känns att gå hungrig och törstig, på så sätt kan hon lära sig att förstå de fattigas misär. Därför anses ett av målen med fastan vara att göra människor mer empatiska. Välgörenhet är också en viktig del av ramadan och alla förväntas ge zakat, allmosor.

Fastan handlar också om fromhet. Genom fastan minskar du också på yttre distraktioner så att du bättre kan koncentrera dig på din relation till Gud. Under ramadan ber muslimer mera än vanligt och studerar Koranen.

Ordet ramadan tros höra ihop med det arabiska ordet ramad som betyder torka eller uttorkning. Enligt Koranen kräver Gud att fastan är obligatorisk så som den varit för de som levt innan. Fastan är en påminnelse om människans skörhet och hennes beroende av Gud för näring.

Fastan är ofta 29 till 30 dagar lång. Ramadan år 2021 avslutas efter solnedgången onsdagen 12 maj. Den därpå följande dagen firar muslimerna id al-fitr eller eid al-fitr. Också datumen för när fastan avslutas och när id al-fitr festen inleds beror på månfaserna.

Muslimer shoppar inför Eid Al-Fitr i Indien.
Shopping inför eid al-fitr i Indien. Muslimer shoppar inför Eid Al-Fitr i Indien. Bild: Noah Seelam/AFP/Getty Images Eid Al-Fitr,shopping,muslimer,islam

Id al-fitr som betyder ungefär festen för avslutandet av fastan och pågår i tre dagar. Id al-fitr liknar på många sätt de kristnas jul: familjer kommer samman, äter gott och ger presenter åt varandra.

De två vanligaste arabiska hälsningarna man använder under id al-fitr är eid mubarak som betyder ungefär välsignad fest eller eid said som översätts till svenska som glad eid (ordet eid betyder fest). Du kan också önska din muslimska vän ramadan mubarak vilket betyder god ramadan.

Butiker gör pengar på ramadan

I Sverige har till exempel dagligvaruhandelskedjan Ica satsat på flera produkter riktade mot muslimska kunder under ramadan och id al-fitr. Enligt organisationen Svensk handel omsätter ramadan i Sverige ungefär en miljard kronor i dagligvaruhandeln årligen.

I Finland är det få butiker som satsat på marknadsföring och mångsidigare produkter under ramadan och id al-fitr. En av de första att ordna ett stort jippo kring id-festen var köpcentret Itis i östra Helsingfors. Itis marknadsföringschef Anna Homén berättar initiativet kom från företagarna.

Marknadsföringschef Anna Homén sitter vid ett fönster
Eid-festen har varit en kassako för företagarna i Itis redan före köpcentret bestämde sig för att satsa stort på festligheten, säger marknadsföringschef Anna Homén. Marknadsföringschef Anna Homén sitter vid ett fönster Bild: Yle/ Karin Filén itis

- Id al-fitr har redan länge varit en väldigt bra försäljningsdag i Itis; restaurangerna är proppfulla, leksaker och elektronik går åt i stora mängder. Företagarna i Itis önskade sig att Itis marknadsföring skulle fundera hur man kunde ta nytta av denna i Finland nya kommersiella säsong. Vi anlitade en reklambyrå som specialiserar sig på den muslimska marknaden för att göra en undersökning åt oss gällande konsumtionsvanorna under Ramadan och id al-fitr. Vi skapade vår första kampanj utgående från undersökningen, säger Homén.

Kommer ni att satsa på id al-fitr festen i år igen?

- Självklart ordnar vi ett familjeevenemang igen. Förra årets evenemang uppskattades väldigt mycket av våra kunder. Det ska bli bland annat disco för barnen, hoppborg, olika familjeevenemang och ansiktsmålning, beskriver Homén.

Jättebolaget Citycon som driver flera köpcenter runtom i Finland har inga planer på storsatsningar kring ramadan och id al-fitr än så länge berättar marknadsföringschef Martin Österberg,

- Vi har inte ännu gjort några satsningar kring ramadan eller id al-fitr. Än så länge har vi inga färdiga planer på det heller. Jag tycker det är en fin öppning av Itis och tror att något liknande kunde fungera också för en del av våra köpcenter, säger Österberg.

Under fastan är alla kroppsliga njutningar förbjudna

Saum, fasta, är en av Islams fem pelare eller plikter och angår därmed alla muslimer. Sjuka, gravida, barn, äldre och resande behöver inte fasta.

Bordet är dukat inför kvällens iftar middag som består av ris och kött.
Bordet är dukat för en festlig iftar med familj och vänner. Bordet är dukat inför kvällens iftar middag som består av ris och kött. Bild: Yle/Sari Veikkolainen Iftar,muslimer,ramadan,måltider,middag,fasta

Det är upp till var och en i vilken ålder man inleder fastandet men ofta inleder flickor fastan tidigare än pojkar. De flesta unga muslimer deltar i fastan senast som 15-åringar. En del inleder fastan gradvis genom att fasta endast några timmar under dagen eller lämna bort mellanmålen.

Under fastan äter man och dricker man inget från soluppgången till solnedgången. Det är också förbjudet att röka, ha sex, ta mediciner eller tugga tuggummi.

Islams fem pelare

1. Trosbekännelsen (shahada)

"Det finns ingen annan Gud än Allah och Muhammed är hans sändebud".

2. Bönen
(salat)

Sunnimuslimer ber fem gånger om dagen om de följer de religiösa föreskrifterna. Bönen består av olika rörelser och under den uttalar man Koranens första sura. Shiamuslimer kan genom att kombinera olika böner reducera antalet dagliga bönestunder till tre stycken.

3. Allmosor (zakat)

Varje muslim skall dela av sin egendom åt dem som behöver hjälp. Traditionellt samlade man zakat som en skatt men nuförtiden skall muslimerna på egen hand se till att ge allmosor.

4. Fastan (saum)

Under ramadan-månaden fastar man. Då man fastar låter man bli att äta och dricka under den ljusa tiden av dagen. Dessutom undviker man alla slag av kroppsliga njutningar under den ljusa tiden av dagen.

5. Vallfärd (hadj)

Varje muslim skall sträva efter att besöka Mecka åtminstone en gång under sin livstid under hadj-månaden.

Text: Mikael Björk

Många antar att fastan får en att magra men för en del går det tvärtom. Det här beror på att vår matsmältning inte är van vid att äta stora mängder mat jättetidigt på morgonen och sent på kvällen. Halsbränna är ett vanligt men för fastande muslimer.

Blåbärspaj med frukter i bakgrunden.
Blåbärspaj passar bra in bland iftar-rätterna hos en finsk muslim. Blåbärspaj med frukter i bakgrunden. Bild: Yle/Sari Veikkolainen ramadan,fasta,muslimer,islam,Iftar,måltider

Dessutom är många av de traditionella rätterna man äter under ramadan väldigt fettiga så som till exempel kunafa - en ostbakelse med sirap på, qatayef – en bakelse fylld med grädde eller nötter och samosa – en friterad pirog med salt fyllning så som malet kött.

Det finns omkring 1,7 miljarder muslimer i världen. Av hela världens befolkning på 7 miljarder människor är alltså drygt var femte muslim vilket gör Islam till världens näst största religion.

De första muslimerna som bosatte sig i Finland var tatarer. De flyttade från Ryssland till Finland på 1800-talet. På 1990-talet ökade invandringen till Finland från muslimska länder som Irak, Iran, Turkiet och Somalia. Det här ledde till att den muslimska populationen i Finland växte och blev mer mångkulturell.

Edit 15.5.2018: Tillsatt datum för när ramadan inleds 2018, istället för datum för 2017.
Edit 2.5.2019: Tillsatt datum för när ramadan inleds och avslutas 2019
Edit 12.4.2021:Tillsatt datum för när ramadan inleds och avslutas 2021