Hoppa till huvudinnehåll

Simo Lipsanen: Tresteg – tre mål

trestergshopparen Simo Lipsanen hemma på gården
Simo Lipsanen utmanar 17-metersgränsen trestergshopparen Simo Lipsanen hemma på gården Bild: Yle Simo Lipsanen

I 49 år har Pertti Pousis finska rekord i tresteg på 17,00 meter stått sig, det äldsta gällande finska friidrottsrekordet. Men i sommar skall det slås av 21-åriga Simo Lipsanen.

Simo Lipsanen har en intressant säsong framför sig med två stortävlingar och en drömgräns inom räckhåll. Det 49-åriga finska rekordet i tresteg skall nu äntligen bli historia.

Under vinterns inomhussäsong visade Lipsanen att 17-metersgränsen kan slås, egentligen när som helst. Fjolårets teknikproblem har under vintern korrigerats och Lipsanen var bättre än någonsin. I inomhus-EM i Belgrad blev det en sjunde plats med personliga rekordet 16,84, futtiga 16 centimeter från drömgränsen och det finska rekordet.

– Efter förra sommaren gjorde vi en del förändringar i träningsupplägget och satsade på att bygga upp stödmuskulaturen. Även ansatslöpningen och avstampet som orsakade problem ifjol jobbade vi en hel del med. Inomhussäsongen visade att vi lyckats i vår satsning. Nu har jag fått säkerhet och stabilitet i hoppen. Det är en av orsakerna till att vi nu fått ut en del av den kapacitet som finns i kroppen, säger Simo.

Säsong med tre stora mål

I och med inomhussäsongens 16,84 meter överskred Lipsanen också kvalgränsen till VM i London. Huvudmålet för säsongen är ändå 22-åringarnas EM i Polen i juli. I Polen får Simo också sällskap av tvillingsystern Saara som klarat kvalgränsen i spjut.

Syskonen Simo och Saara Lipsanen
Tvillingarna Simo och Saara blickar fram emot junior-EM. Syskonen Simo och Saara Lipsanen Bild: Yle Simo Lipsanen,saara lipsanen

– Jag åker till EM för att klara mig bra. Målet är medalj, men det kräver lyckade hopp. Jag är nu sista året med i den här åldersklassen så det passar riktigt bra. Siktet hela vintern har varit ställt på junior-EM och att vara i form där. VM kom lite som bonus och visst vill jag göra väl ifrån mig där också, men framgång i de sammanhangen skall det först bli om några år, resonerar han.

17-metersgränsen

Det eftertraktade 17-metersträcket har redan länge varit en dröm för Lipsanen, men den här säsongen är det ett realistiskt mål. Simo gör sin säsongsöppning i Kuortane den 17 juni, på samma plats som Pertti Pousi satte sitt rekord för 49 år sedan.

– Vi har gått framåt ännu sedan vintersäsongen. Testresultaten visar att det finns kapacitet för långa hopp. 17 meter blir det med största sannolikhet, kanske inte ännu i första tävlingen. Men vi litar fullt på att Simo knäcker gränsen under sommaren, säger den långvariga tränaren Petri Ruotsalainen.

– Jag har flera år gått och funderat på 17-metershopp. Nu känns det som om det är sannolikt. Skall bli skönt att äntligen få se ett resultat på tavlan som börjar med siffrorna 1 och 7, skrattar Simo.

Mer om Simo och Saara Lipsanen i Sportmagasinet på onsdag kl. 19 Yle Fem