Hoppa till huvudinnehåll

Trump utsåg den konservativa juristen Christopher Wray till ny FBI-chef

Cristopher Wray (till vänster) var biträdande justitieminister under president George W. Bush. Han ersätter den sparkade James Comey som var Wrays chef i FBI
Cristopher Wray (till vänster) var biträdande justitieminister under president George W. Bush. Han ersätter den sparkade James Comey (i mitten) som var Wrays chef i FBI Cristopher Wray (till vänster) var biträdande justitieminister under president George W. Bush. Han ersätter den sparkade James Comey som var Wrays chef i FBI Bild: EPA/STR USA,James B. Comey,FBI (artist)

USA:s president Donald Trumps kommer att utse den förre biträdande justitieministern Christopher Wray till ny chef för den federala polisen FBI.

Wray tjänstgjorde i justitieministeriet under president George Bush styre i början av 2000-talet.

Han har sedan dess arbetat för den ansedda advokatbyrån King & Spalding i Washington och Atlanta.

- Jag kommer att utse Christopher A. Wray, en man med oklanderliga referenser, skriver Trump i ett uttalande på Twitter, utan att ange fler detaljer.

Wray var biträdande justitieminister från år 2003 till år 2005 med ekonomisk brottslighet som sin specialitet. Han har fortsatt inom samma område som advokat.

Han har också tjänstgjort som federal åklagare i Atlanta.

Wray måste ännu godkännas av senaten där förhören kan bli långa och besvärliga eftersom han sannolikt kommer att utfrågas om hur självständig han är i förhållande till presidenten.

Särskilt demokraterna men även en del republikaner har krävt att Trump utser en professionell jurist med erfarenhet av FBI som den federala polisens chef.

Wray fyller måttet i det hänseendet eftersom FBI lyder under justitieministeriet.

Ersätter sparkade Comey

Wray, som har nära band till republikanska politiker som New Jerseys guvernör Chris Christie, ersätter James Comey som Trump avskedade i början av maj.

Comey skall i morgon, torsdag vittna inför ett kongressutskott om händelserna som ledde till att han fick sparken.

Comey har hävdat att han sparkades eftersom han inte avgav ett trohetslöfte till Trump och för att han inte stoppade utredningen om Trumps och hans medarbetares kontakter med ryska diplomater och spioner.

AP, Reuters, Washington Post, Yle