Hoppa till huvudinnehåll

Vargarnas antal minskade med en fjärdedel på ett år

Varg i närbild.
Varg i närbild. Bild: Duncan Drysdale Yle Fem,dokumentärprogram,varg,varg eller icke varg? det är frågan

Det finns mellan 150 och 180 vargar i Finland, enligt Naturresursinstitutets beräkningar. Vargstammen är starkast i Sydvästra Finland och Norra Karelen.

Sammanlagt räknar Naturresursinstitutet till 14 vargflockar som antingen helt eller huvudsakligen rör sig i Finland. Dessutom finns det sju flockar som rör sig i både Finland och Ryssland.

Det finns också 18 vargpar utan flock. Av dem finns tre på båda sidor om riksgränsen.

Enligt Naturresursinstitutets bedömning fanns det färre vargar i Finland i början av mars, än i mars i fjol. Då uppskattades vargstammens storlek till mellan 200 och 235 djur.

Vargstammen har alltså minskat med ungefär 25 procent. Det finns sannolikt flera faktorer bakom det, enligt Naturresursinstitutet. En förklaring är den höga dödligheten bland vuxna vargar vintern 2015-2016. Det ledde till färre vargvalpar.

En annan orsak kan vara att man nu med hjälp av genetisk identifiering har kunnat förena flockar som i tidigare har tolkats som separata.

Naturresursinstitutet ska forska vidare i varför vargarna har blivit färre.

I västra Finland har vargbeståndet minskat ordentligt jämfört med fjolåret. När det i fjol fanns mellan 90 och 105 vargar i västra Finland noterades mellan 70 och 80 vargar i området i år.

DNA-prover som hjälp

Naturresursinstitutet har i år använt DNA-analyser i större utsträckning än tidigare för att bestämma vargstammens storlek.

Sammanlagt har man tagit 970 DNA-prover, som har analyserats vid centret för tillämpning av evolutionsbiologi vid Åbo universitet.

För att bedöma vargstammens storlek har Naturresursinstitutet dessutom tagit hjälp av de vargobservationer som skrivits in i Tassu-registret för rovdjur och informationen om var de 13 GPS-märkta vargarna i Finland har rört sig.

Artikeln uppdaterades klockan 10.27 med möjliga orsaker till att vargstammen har minskat.

  • Goda råd är dyra för Jukka Jalonen efter otaliga återbud – här är spelarna som ännu kan bli VM-aktuella

    Bara två av 49 NHL-finländare har tackat ja till VM.

    Rekordmånga finländare (49) fick dra på sig en NHL-tröja säsongen 2018–19 men hittills har bara två blåvita NHL-doldisar tackat ja till spel i ishockey-VM. Laget lär förbli anonymt men truppen lever fortfarande i allra största grad. I NHL håller den första slutspelsomgången på att ta slut, medan AHL-slutspelet precis har dragit igång. I FM-ligans finalserie har Kärpät många VM-aktuella spelare.

  • Resebyråer intygar att deras resor till Madeira är säkra

    Höjdskillnaderna på ön är stora.

    Flera finländska resebyråer ordnar resor till Madeira och alla som Svenska Yle har talat med intygar att deras resor är säkra. Guiderna har order om att se till att passagerarna i bussarna använder säkerhetsbälte. Alla konstaterar ändå att det finns gott om krokiga, smala vägar på Madeira och att det är en utmaning att köra där.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes