Hoppa till huvudinnehåll

Åboforskare vill ta reda på hur växtgiftet glyfosat inverkar på djur och natur

Maskrosor blommar en solig sommardag.
Använd inte glyfosat för att bli av med maskrosorna i trädgården, rekommenderar Åboforskare. Maskrosor blommar en solig sommardag. Bild: Yle/ Nora Engström glyfosatforskning vid åbo universitet

På sommaren gräver många i blomlandet, och då är det också nära till hands att använda bekämpningsmedel för att bli av med ogräs. Det mest effektiva bekämpningsmedlet på marknaden är glyfosat, eller Roundup. Men hur inverkar glyfosaten på djur och natur?

Det vill forskare vid Åbo universitet ta reda på. Det är frågan om ett fyraårigt projekt, som finansieras av Finlands Akademi.

- Meningen är att ta reda på hur glyfosaten inverkar indirekt på jordmånen, produktionsväxter och produktionsdjur, som äter växter som innehåller spår av glyfosat, berättar Helander.

Gruppbild av forskarna Marleena Hagner, Irma Saloniemi och Marjo Helander.
Marleena Hagner, Irma Saloniemi och Marjo Helander forskar i glyfosat. Gruppbild av forskarna Marleena Hagner, Irma Saloniemi och Marjo Helander. Bild: Yle/ Nora Engström marleena hagner

Glyfosat på forskningsåkrar i Runsala

Forskningen görs genom att spruta glyfosat på testrutor på forskningsåkrar i Runsala i Åbo. På åkrarna odlas exempelvis bondböna och havre. En del av rutorna har besprutats med glyfosat, andra inte. Sedan jämför man testresultaten och ser om glyfosaten har någon inverkan.

Glyfosat används i stora mängder inom jordbruk runt om i världen, och också i Finland. Det finns troligen inte en enda åker i Finland som inte bär spår av glyfosat, säger universitetslektor Irma Saloniemi, som också deltar i projektet.

Kvinna jobbar i utkanten av en forskningsåker vid Åbo universitet.
Forskningsåkrar vid Åbo universitet. Kvinna jobbar i utkanten av en forskningsåker vid Åbo universitet. Bild: Yle/ Nora Engström Glyfosat,Åbo universitet,glyfosatforskning vid åbo universitet

- Det är det effektivaste och billigaste bekämpningsmedlet som finns på marknaden. Det är egentligen så effektivt att det inte finns hopp om att hitta något mer effektivt. Det är lite som att använda den mest effektiva antibiotikan för små sår. Vi använder det mest effektiva bekämpningsmedlet i vår vardag och på vissa håll finns redan ogräs som är resistenta till glyfosat, säger Saloniemi.

Forskning: tar längre för grödan att gro om glyfosat används

Forskningen vid Åbo universitet inleddes redan i fjol, då i en mindre skala. Nu kan man man utvidga forskningen och analysera resultaten med hjälp av forskningspengarna. I fjol visade det sig att glyfosaten hade en inverkan på hur snabbt grödorna växte, åtminstone till en början.

- Vi märkte att jordmån som innehåller spår av glyfosat påverkade tiden hur länge det tog för grödan att gro, och också delvis i hur länge det tog för grödan sedan att växa, säger Helander.

Gula blommor vid åkermark.
Gula blommor vid åkermark. Bild: Yle/ Nora Engström åbo universitet

Dessutom märkte man att bekämpningsmedlet påverkade mikroblivet i marken och det är just mikroberna som hjälper växten att suga upp näring från marken. Det här kan dela till att man är tvungen att använda mer gödsel, vilket i sin tur kan leda till övergödning.

Glyfosat - en het potatis

Det visade sig också att spår av glyfosat finns kvar en lång tid i jorden. Det här beror på det finska klimatet och jordmånen.

Glyfosat har redan en längre tid varit en het potatis. Bland annat har EU fortfarande inte nått en överenskommelse om huruvida ämnet ska få säljas eller inte.

Ogräsmedel sprutas på gräsmatta
Ogräsmedel sprutas på gräsmatta Bild: Mostphotos Herbicid,Glyfosat,växtgift

Marjo Helander och Irma Saloniemi rekommenderar att konsumenterna lämnar glyfosatburken i butikshyllan.

- Det lönar sig att överväga saken noggrannt om man funderar på att använda det i sin hemträdgård. Det kan ha inverkan. Vi har en lång, kall och mörk vinter och det gör att processerna i jordmånen är långsamma. Om man sprutar glyfosat i jorden så bryts det inte ned på två veckor, utan vår forskning visar att det samlas och att mängden glyfosat är högre och högre för varje år som går. Det här kan inverka på jordmånens skick i trädgården och hur växterna växer, konstaterar Helander.

Bekämpa inte vassen med glyfosat!

Ett annat sätt att undvika glyfosat är att äta inhemska spannmålsprodukter, säger Helander. Det här eftersom glyfosat används i en mycket större skala exempelvis i centraleuropa.

Ojämnt mognande vete
Ojämnt mognande vete Bild: Yle/Stefan Paavola vete,sädesslag,jordbruk,åkerbruk,Skörd

Det är på många sätt oklart om och hur glyfosat inverkar på människan, djur och natur. Men en sak som man vet är att glyfosat är skadligt för vattendjur. Därför får man absolut inte bekämpa vass eller andra vattenväxter med glyfosat, säger Saloniemi.

- Det är absolut förbjudet att använda glyfosat nära vattendrag. Det finns bevis på att glyfosat är mycket farligt för vattendjur, såsom grodor och många fiskar. Det är mycket oansvarigt att bekämpa vass i hemstranden med hjälp av glyfosat, säger Saloniemi.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland