Hoppa till huvudinnehåll

Att skiljas är att dö en smula

Ethan Hayes-Chute och Dafna Maimon
Lägerledarna Ethan Hayes-Chute och Dafna Maimon Ethan Hayes-Chute och Dafna Maimon Bild: Camp Solong/Nina Merikallio dafna maimon

De flesta av oss har säkert i sin ungdom varit på olika sommarkolonier: scoutläger, konfirmationsläger, lägerskolor. Lägerlivet brukar dock ta slut senast då man lämnat skolan och börjar jobba eller studera.

Men visst drömmer man sig ibland bort till dessa dagar i skogen eller på en ö. I drömmen är det evig sommar. Solen skiner, vattnet är varmt och myggorna är få.

Ibland kan drömmen dock förvandlas till en mardröm. Då förbyts den eviga sommaren till ett kulet mygghelvete med kadaverdisciplin, förnedring, mobbning och utfrysning.

Varje sommarläger är nämligen en risktagning. Nya okända människor i nya okända miljöer. Ofta går det bra men det kan också skita sig. Ibland till och med katastrofalt.

Välkommen till Camp Solong
Välkomna till Camp Solong Välkommen till Camp Solong Bild: Yle/Peter Lüttge camp solong

Camp Hejdå

När konstnärerna Dafna Maimon från Finland och Ethan Hayes-Chute från USA planerar sitt sommarläger är målsättningen klar: det skall bli ett läger som skall väcka endast goda minnen efteråt.

Det finns ytterligare en målsättning. Man skall lära sig att ta avsked från varandra direkt från början. Därför heter deras sommarläger Camp Solong. Camp Hejdå skulle kanske vara ett lämpligt svenskt namn.

Know that hello also means goodbye!

Camp Solong äger rum på två olika ställen. För det första är det en interaktiv utställning på Galleri Sinne i Helsingfors, för det andra, och det är den viktigare delen, är det ett sommarläger. På riktigt.

Jonatan Habib-Engqvist, Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute från Camp Solong
Kuratorn och lägerfilosofen Jonatan Habib-Engqvist och konstnärerna Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute Jonatan Habib-Engqvist, Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute från Camp Solong Bild: Yle/Peter Lüttge dafna maimon

Camp Solong går av stapeln i Ekenäs mellan den 14 och 17 juli 2017. Det blir ett ganska exklusivt läger. Bara sex personer ryms med. Plus lägerledarna Dafna och Ethan. Eller Camp Counselors som de föredrar att kalla sig. Lägrets språk är nämligen engelska.

Om du vill vara en i den exklusiva skaran måste du ansöka om platsen. Det finns två möjligheter. Du kan komma till Galleri Sinne, titta på utställningen och fylla i en ansökning i en informationskiosk som finns vid ingången.

Den andra möjligheten är elektronisk och därmed tillgänglig för alla. Du behöver bara gå till Camp Solongs webbplats, där hittar du instruktionerna.

Ethan Hayes-Chute bygger ihop miniatyrmodellen av Camp Solong
Full koncentration råder hos Ethan Hayes-Chute Ethan Hayes-Chute bygger ihop miniatyrmodellen av Camp Solong Bild: Yle/Peter Lüttge miniatyrmodeller,ethan hayes-chute

Nästan vem som helst kan ansöka men det finns några restriktioner. Du skall ha fyllt 20 år, vara lekfull och nyfiken och förfoga över "Camping Spirit". Lägret är avgiftsfritt men resan till Ekenäs skall du bekosta själv.

Du får inte använda elektroniska medier på lägret. Det som händer på lägret skall stanna i lägret. Ansökningstiden går ut den 19 juni.

Ett digert program

Nu undrar du kanske vad som kommer att hända på lägret? Jag tror jag inte överdriver om jag påstår att det kommer att hända en hel del. Du kan ladda ner Camp Solongs flyer i vilken du hittar all väsentlig information.

Sockor som skall bäras på Camp Solong
Specialdesignade sockor som skall bäras på Camp Solong Sockor som skall bäras på Camp Solong Bild: Yle/Peter Lüttge camp solong

Du får bland annat en egen outfit och mat så det räcker och blir över. Och så får du delta i en mängd olika aktiviteter. I informationsbroschyren finns det en lång lista.

De flesta begrepp är svåra att översätta, men vad sägs om Extreme Bunk-Bedding, Self-Conscious Napping, Inverse-Form Foam-Exploration, Deconstructive Reconstruction eller Nite-Time Forest Scavigation.

Inverse-Form Foam-Exploration från Camp Solong
Inverse-Form Foam-Exploration Inverse-Form Foam-Exploration från Camp Solong Bild: Yle/Peter Lüttge camp solong

Manifestet

I galleriet finns för övrigt ett manifest. Manifestet består av tio punkter. Tio kategoriska imperativ som skall lära dig konsten att säga Hejdå!

Manifest för Camp Solong
Camp Solongs manifest Manifest för Camp Solong Bild: Yle/Peter Lüttge Manifest,camp solong

Förutom manifestet hittar du också en miniatyrmodell av lägrets barack som lägerdeltagarna kommer att bo och sova i. Det är en öppen konstruktion. Sovdelen består av 4 våningssängar som står tätt intill varandra.

Assess every situation knowing that you have the right to goodbye!

Det här lägret är det andra som Dafna och Ethan organiserar. Det första ägde rum förra året i tyska Braunschweig. Där campade man mitt i staden i en trädgård vid ett konstmuseum. I Ekenäs kommer man att campa i skogen.

Lägerbarackens miniatyrmodell visar en ganska öppen konstruktion. Jag undrar om de har funderat på att det kan finnas mängder av myggor i skogen? Och det har de, såklart. Sist och slutligen är Dafna hemma från Borgå. Det kommer att finnas myggnät av något slag som skyddar sovdelen.

Sängar för miniatyrmodellen av Camp Solong
Modellsängar för miniatyrmodellen av Camp Solong Sängar för miniatyrmodellen av Camp Solong Bild: Yle/Peter Lüttge miniatyrskulpturer,miniatyrmodeller,camp solong

Lägerfilosofen

Camp Solong har en egen lägerfilosof, kuratorn Jonatan Habib-Engqvist. Han skall få det sista ordet om årets sommarläger:

- Camp Solong bjuder in dig till att välkomna ditt farväl med lek och glädje. Få en säng med din egen personliga hylla, gräv ett hål och lär dig att säga hej då till dina nya vänner.

Be aware that you cannot control goodbye!

- Du får insikt i hur du kan bli av med känslobagaget och finner kanske nyckeln till avskedets glädje i själens fiskdamm. Tillsammans lär vi oss att ta farväl av varandra. Det blir ett minne för livet.

Dafna Maimon, Jonatan Habib-Engqvist och Ethan Hayes-Chute bygger ihop miniatyrmodellen av Camp Solong
Dafna Maimon, Jonatan Habib-Engqvist och Ethan Hayes-Chute bygger ihop miniatyrmodellen av Camp Solong Bild: Yle/Peter Lüttge miniatyrmodeller,jonatan habib-engqvist
 • Liukkonen stark i semifinalen – klar för final

  21,71 gav en andra plats i semifinalen.

  Ari-Pekka Liukkonen gjorde en riktigt bra insats i semifinalen på 50 meter frisim i VM i Budapest. Liukkonen simmade på 21,71 och slutade tvåa i sin semifinal.

 • Väder och vind styr båtgästernas färd

  Säsongen har kommit igång i gästhamnen i Borgå.

  Gästhamnen vid östra åstranden i Borgå är stort sett full efter en långsam start på säsongen. De seglare som hittar till Borgå har ofta kopplingar till staden sedan tidigare. Men oftast är det väder och vind som avgör vart det bär.

 • Mittfältaren Hans Honkasalo spelklar för Ekenäs IF

  23-åringen kommer från division 3-klubben Masku.

  Mittfältaren Hans Honkasalo spelar resten av säsongen för Ekenäs IF. Han ingick i spelartruppen redan på torsdagen då EIF/Akademi spelade mot Ponnistajat i division 3.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

  Kaj Kunnas om betydelsefull musik och tacksamhet i livet.

  Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

 • Dick Idman: Små grytor har också öron

  Om barn och hur de tolkar vuxenvärlden.

  Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom.

 • Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

  Mer än 6 000 folkdansare och spelmän underhåller i Åbo.

  Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.