Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Öppet wifi - en lockelse med många faror

Digiträning huvudbild för artikel om öppet wifi.
Digiträning huvudbild för artikel om öppet wifi. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Digitreenit,digiträning

De flesta mobiloperatörer erbjuder abonnemang där internet ingår i månadspriset. Men då vi är utomlands kopplar de flesta av oss upp till ett gratis öppet nätverk. Priset vi betalar för att just då kunna lägga upp de nyaste semesterbilderna kan vara högt. För en brottsling är nämligen ett öppet wifi som en ät-så-mycket-du-orkar buffé.

- Ett öppet wifi är ett trådlöst nätverk som vem som helst som har en mobil, surfplatta eller dator med trådlöst nätverkskort kan koppla upp till för att sedan surfa på internet. I ett öppet nätverk går all trafik i klartext. Du kan till exempel se alla lösenord och användarnamn. Det här betyder att vem som helst som har kopplat upp till det öppna nätverket kan få dina lösenord och dina användarnamn, förklarar Svenska Yles webbutvecklare Alexander Granholm.

Vad är Wifi?

En bild på en antenn som skickar radiovågor till olika hus i en stad.
En bild på en antenn som skickar radiovågor till olika hus i en stad. Bild: Pixabay Wi-Fi,internet,radiovågor,radioteknik,knutpunkt
 • Trådlöst Lan eller WLAN (ur engelskans Wireless Local Area Network) är ett samlingsnamn för olika trådlösa lokala nätverk.
 • Wifi är egentligen en viss teknik för trådlösa nätverk, wifi varumärket lanserades av Wi-Fi alliance. Numera används wifi som synonym till WLAN eller Trådlöst Lan.
 • Trådlösa nätverk kommunicerar med andra apparater eller noder via radiovågor. Alla noder har en antenn som kan skicka och ta emot radiosignaler.
 • Radiosignalen skickas ut med en viss styrka. När signalen skickas ut i luften blir den svagare och svagare ju längre bort man kommer från sändaren.
 • EU har nyligen också valt att satsa omkring 120 miljoner euro för att bygga ut ett öppet wifi Wifi4EU i Europa.

För att en hackare ska kunna avlyssna trafiken över ett öppet wifi krävs ett hen använder ett speciellt program som sänder översätter datatrafiken till text. Det påminner om att avlyssna en radiotelefon: du kan höra allt som sägs över den frekvens du lyssnar på.

I ett öppet nätverk går all trafik i klartext. Det här betyder att vem som helst som har kopplat upp till det öppna nätverket kan få dina lösenord och dina användarnamn.― Alexander Granholm, webbutvecklare

Mobiltelefoner, datorer och surfplattor använder olika symboler för att berätta för dig vilket nätverk som är skyddat och vilket som inte är det.

Tänk dig att du är på en utlandsresa. Du försöker minimera ditt mobilsurfande och på så sätt också din telefonräkning genom att använda gratisalternativet; nämligen hotellets öppna wifi. Det första du borde göra är att kolla med personalen vad nätverket heter.

Grafik över hur data läcker över ett öppet wifi.
Så här kan din information läcka när du är ansluten till ett öppet nätverk. Grafik över hur data läcker över ett öppet wifi. Bild: Martin Huldin Wi-Fi,internet,hackare

- Om du till exempel sitter på ett hotell kan en brottsling sätta upp en nätverkspunkt som har samma namn som hotellet. Då är det ju lätt hänt att en hotellgäst loggar in på det nätverket i stället. Då kan brottslingen tjuvlyssna på all trafik och plocka åt sig den information som hen vill.

- Förutom att ha en nätverkspunkt kan brottslingen också skapa en falsk inloggningssida som ser exakt likadan ut som hotellets inloggningssida. Den vägen kan brottslingen också fiska åt sig dina lösenord, säger Granholm.

I vissa caféer och hotell erbjuds wifi mot betalning. Då kan en så kallad nätfiskare föra dig till en inloggningssida där du begärs fylla ditt kreditkorts uppgifter för att få tidsbegränsad åtkomst till nätverket. Kolla därför också nätverkets användarvillkor med personalen på platsen innan du loggar in.

En bar har skrivit på väggen namnet på det öppna nätverket samt lösenordet.
Att kunna erbjuda internet är viktigt för krogar, caféer och andra företag. En bar har skrivit på väggen namnet på det öppna nätverket samt lösenordet. Bild: Yle/Katja Solla Wi-Fi,nätverk,internet,lösenord,anslutningar (tekniska system),surfa på nätet

Stäng av anslutningsmöjligheterna för wifi

Om du en gång ansluter din mobil eller dator till ett öppet nätverk kommer din enhet ihåg nätverket. Det här betyder att varje gång ett nätverk med samma namn dyker upp kommer din telefon eller dator automatiskt att försöka ansluta till nätverket. Då kan det vara lätthänt att du plötsligt kopplat upp till en brottslings nätverk och med en gång gett iväg mängder av din privata information.

För att undvika att din mobil på egen hand ansluter till ”bekanta” nätverk kan du stänga av anslutningsmöjligheterna för wifi i mobilens inställningar.

Då du nästa gång ska logga in på ett wifi lägger du på anslutningsmöjligheterna igen. På det här sättet har du bättre koll över vilket nätverk du faktiskt ansluter dig till.

Bilder på hur du stänger av anslutningsmöjligheterna för wifi på en android-telefon.
Så här stänger du av anslutningsmöjligheterna för wifi på en Androidtelefon. I bilden till höger ser du de olika symbolerna för ett skyddat och ett öppet nätverk. De skyddade nätverken har ett litet lås invid wifi-symbolen. Bilder på hur du stänger av anslutningsmöjligheterna för wifi på en android-telefon. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Wi-Fi,inställning,mobiltelefoner
Bilder på hur du stänger av anslutningsmöjligheterna för wifi på en iOS-telefon.
Så här stänger du av anslutningsmöjligheterna för wifi på en iOS-mobiltelefon. Symbolen för de skyddade nätverken är den samma som för en Androidtelefon. Bilder på hur du stänger av anslutningsmöjligheterna för wifi på en iOS-telefon. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström iOS,mobiltelefoner,Wi-Fi

Skydda hemnätverket

Det är inte bara ute på stan eller på utlandsresor du kan råka illa ut när du ansluter till ett öppet wifi. Lika bra kan du bli lurad på information hemma. Ifall du valt att inte skydda ditt nätverk med ett lösenord så är ditt hemmanätverk precis lika riskfyllt som ett öppet wifi var som helst annanstans.

- Om du har ett öppet wifi hemma kan vem som helst logga in på det och använda det för att till exempel ladda ner filmer från nätet. Då upphovsrättsbolagen kollar upp vem som laddar ner (och upp) deras filmer är det ditt namn som dyker upp. Då kan du råka ut för en massa trubbel. Då måste du kunna bevisa att det inte var du utan någon annan som du inte har koll på vem det var, som gjorde det.

Om du har ett öppet wifi hemma kan vem som helst logga in på det och använda det för att till exempel ladda ner filmer från nätet. Då upphovsrättsbolagen kollar upp vem som laddar ner (och upp) deras filmer är det ditt namn som dyker upp.― Alexander Granholm, webbutvecklare

- Förutom att brottslingarna kan utnyttja ditt nätverk till att ladda ner filmen kan de också komma ut på ditt privata nät. Om du till exempel delar ut en hårdskiva på nätet så kommer vem som helst åt att både läsa och skriva på hårdskivan, de kan ladda ner alla dina semesterbilder, säger Granholm.

Ett låst wifi ger dig mera kontroll över vem som kan koppla upp till nätverket eftersom det krävs ett lösenord för det. Då är det bara de som är anslutna till nätverket som kan följa med trafiken. Därför lönar det sig att vara nog med vem som får lösenordet.

De olika symbolerna för mobilnätverket och wifi.
Här ser du de olika symbolerna som visar om du är ansluten till ditt mobilnätverk eller wifi. Mobilnätverket kan ha tecknen 3G, 4G, LTE, H eller H+. Beteckningarna berättar om vilken hastighet ditt nätverk har, 3G är det långsammaste och 4G och LTE de snabbaste. De olika symbolerna för mobilnätverket och wifi. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Wi-Fi,mobiltelefoner,nätverk

Lagen skyddar – i teorin

De meddelanden som sänds över ett öppet nätverk är i finsk lag lika konfidentiella eller hemliga som texten i ett brev. Det är trots det svårt att både märka och bevisa att någon avlyssnat din trafik på internet.

Alexander Granholm är webbutvecklare vid Svenska yle.
Webbutvecklare Alexander Granholm rekommenderar folk att använda VPN-tjänster då de ansluter till öppet wifi. Alexander Granholm är webbutvecklare vid Svenska yle. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Webbutveckling,yle personal

Du kommer långt med att använda sunt förnuft och helt enkelt inte logga in på din e-post eller på nätbanken när du är ansluten till ett öppet wifi. Men det kanske kommer stunder då du är illa tvungen att göra det trots allt. Granholm tipsar om två saker du kan göra i den situationen.

Vad är VPN?

 • VPN=virtuellt privat nätverk
 • Trafiken blir oläslig för en hackare: VPN krypterar all din datatrafik genom att skicka den via en krypterad server före den når en webbsajt.
 • Du kan surfa anonymt: VPN gömmer din IP-adress (varje dator som är kopplad till internet har en specifik IP-adress) och visar i stället tjänstens IP-adress.
 • Du kan kringgå geoblockering: VPN-tjänster har krypterade servrar i flera olika länder vilket betyder att du kan välja mellan IP-adresser i flera olika länder. Det beror på VPN-tjänsten hur många alternativ till IP-adresser du har att välja mellan.
 • Att använda en VPN-tjänst kan påverka din uppkopplings snabbhet.
 • Många företag använder VPN-tjänster så att de anställda ska kunna nå företagets interna nätverk hemifrån.


1. Kolla att webbadressen börjar med https

- https-adresser krypterar trafiken mellan din webbläsare och mottagarens sida till exempel banken. Då är åtminstone den trafiken krypterad och går inte att avlyssna helt öppet trots att du skulle använda ett öppet nätverk.

2. Använd VPN-tjänster

- Ett ännu bättre tips är att använda VPN-tjänster. Det är som ett isolerat rör som fungerar som en krypterad kanal som all din trafik går igenom. Trafiken går igenom röret till en annan server innan den sedan går till sajten du är på väg till, exempelvis Facebook. Då kan ingen tjuvlyssna eftersom trafiken är krypterad. Det finns många säkerhetsfirmor som säljer VPN-tjänster men det finns också flera gratis VPN-appar.

Det lönar sig att kolla noga vilken gratis app man laddar ner. Det finns fall där gratis appen kommit med till exempel ett skadligt program.

3. Använd mobilnätverket

- Mobilnät är säkrare eftersom det då är en krypterad förbindelse mellan din mobiltelefon och basstationen så den kan inte enkelt avlyssnas av utomstående. Men ifall du delar ditt mobilnätverk via en wifi surfzon eller hotspot kan det öppet för vem som helst att komma in på nätverket och avlyssna trafiken.

I klippet från Solveig Mattssons dokumentär Harri Hursti – jämsides med bovarna (2014) visar datasäkerhetsexperten Harri Hursti sårbarheten med öppet wifi.

RÄTTELSE 14:23: Meningen "Det lönar sig att kolla noga vilken gratis app man laddar ner. Det finns fall där gratis appen kommit med till exempel ett skadligt program." lades till för att poängtera att det kan finnas dåliga alternativ bland gratis alternativen.

 • "Kvalitén på inomhusluften i Gammelbacka skola är normal"

  Skolan kommer att renoveras under hösten.

  Enligt en rapport om renoveringsbehovet av Gammelbacka skola konstaterades ventilationskanalerna i huvudbyggnaden vara i gott skick. Dessutom konstaterades det att luftkvalitén låg på normal nivå.

 • "America first får inte bli Europa sist"

  Nya sanktioner kan hota jobb inom EU.

  Europeiska jobb är i farozonen när amerikanska parlamentariker vill slå president Trump på fingrarna i Rysslandsfrågan. Intensiv lobbying utövas för att mildra effekterna. Ledamöterna i senaten och representanthuset vill statuera ett exempel. Sanktionerna mot Ryssland ska ensidigt skärpas.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix