Hoppa till huvudinnehåll

Diskrimineringsombudsmannen vill att demonstration utanför skola utreds

Kirsi Pimiä står framför ett fönster. Hon är Diskrimineringsombudsman i Finland.
Diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä. Kirsi Pimiä står framför ett fönster. Hon är Diskrimineringsombudsman i Finland. Bild: Yle/Anna Savonius Diskrimineringsombudsmannen,kirsi pimiä

Diskrimineringsombudsmannen vill att riksåklagaren undersöker den demonstration som gruppen Suomi Ensin ordnade nära en skola i Helsingfors i maj.

Demonstrationen ordnades nära högstadieskolan Vesalan yläasteen koulu i Ärvings, och den sändes också live på Youtube.

Demonstrationen utanför skolan väckte stor diskussion på sociala medier för en dryg vecka sedan, då många undrade varför polisen hade anvisat demonstrationen en plats så nära en skola.

Diskrimineringsombudsmannen ber riksåklagaren bedöma om personerna i demonstrationen gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp, ärekränkning eller andra brott i samband med demonstrationen.

Jag vill ännu en gång påminna om att yttrandefrihet och mötesfrihet inte ger rätt att kränka andra personers människovärde.― Kirsi Pimiä

Under demonstrationen har några demonstranter fällt förnedrande kommentarer åt några ungdomar som syns på videon. De unga verkar vara elever i skolan. Kommentarerna innehåller enligt diskrimineringsombudsmannen kränkande påståenden om personer med ett särskilt etniskt ursprung.

- Jag vill ännu en gång påminna om att yttrandefrihet och mötesfrihet inte ger rätt att kränka andra personers människovärde. I det här fallet är det särskilt förkastligt att hatretoriken yttras offentligt, nära en skola och är riktad mot barn, säger diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä i ett pressmeddelande.

Ber polisen fundera på var demonstrationer får ordnas

Diskrimineringsombudsmannen önskar också att polisen när de anvisar platser för demonstrationer skulle välja platser som inte leder till kränkningar av grundrättigheter hos personer som hör till olika minoriteter. I klartext handlar det om att flytta bort demonstrationer från till exempel skolor, moskéer och flyktingförläggningar, skriver Pimiä i ett längre blogginlägg.

Läs också