Hoppa till huvudinnehåll

Partimätning: Rekordstöd för De Gröna, SDP tappar

Grafik om väljarstödet för partierna: Samlingspartiet 20,5 procentenheter, Centern 18,4 procentenheter, Sdp 17,7 procentenheter, De gröna 15,1 procentenheter, Sannfinländarna 9,0 procentenheter, Vänsterförbundet 8,8 procentenheter, Svenska folkpartiet 4,8
Grafik om väljarstödet för partierna: Samlingspartiet 20,5 procentenheter, Centern 18,4 procentenheter, Sdp 17,7 procentenheter, De gröna 15,1 procentenheter, Sannfinländarna 9,0 procentenheter, Vänsterförbundet 8,8 procentenheter, Svenska folkpartiet 4,8 Bild: Harri Vähäkangas/Yle uutisgrafiikka Nyhetsgrafik,partier,väljarstöd för partier

Stödet för De Gröna är rekordhögt, enligt Yles partimätning. I dag skulle drygt 15 procent av de tillfrågade rösta på partiet om riksdagsvalet ordnades nu.

För SDP pekar kurvan i motsatt riktning. Sossarnas stöd har minskat med tre procentenheter sedan februari.

Resultatet innebär att Centern går om SDP som näststörsta parti. Skillnaden mellan Centern och SDP är ändå liten, en knapp procentenhet.

Desto tydligare är skillnaden mellan Centern och Samlingspartiet. Under våren har Samlingspartiet lyckats gå om såväl regeringskollegan Centern som oppositionspartiet SDP. Skillnaden mellan Samlingspartiet och Centern är drygt två procentenheter till Samlingspartiets fördel.

Anmärkningsvärt är att Samlingspartiet har lyckats öka sitt stöd i regeringsställning. Stödet för partiet är nu drygt två procentenheter högre än i riksdagsvalet 2015.

Vår interaktiva grafik visar hur stödet för partierna utvecklats över tid. Texten fortsätter under grafiken.

Välj partier:
Saml
SDP
Sannf
C
Gröna
VF
SFP
KD
Blå
Övr
Välj mätningar:
Yle HS
Zooma:
Visa allt 2007- 2015-

Felmarginal i %-enheter och gäller för de stora partierna. Källa: Yle/Taloustutkimus & HS/Kantar TNS.

Knepig sits för SDP

Resultatet torde ge socialdemokraternas ledning en hel del att tänka på inför sommaren. Stödet för SDP har inte varit så här lågt sedan augusti 2015.

Frågan är om svårigheterna med att välja presidentkandidat avspeglar sig på stödet för SDP. Klart är att SDP som största oppositionsparti inte kan vara tillfreds med en tredje plats i mätningen.

Ordförandevalet gynnar De Gröna

Mätningens stora utropstecken är De Gröna som får ett stöd på 15,1 procent. Det här det bästa resultatet någonsin för De Gröna i Yles mätningar.

Ordförandekampen mellan sex kandidater verkar ha gett partiet ett uppsving inför partikongressen om en vecka. Den stora frågan är hur stödet kommer att utvecklas under den blivande partiordföranden.

Sannfinländarna stampar på stället

Om De gröna fått ett uppsving inför ordförandebytet så kan det samma inte sägas om Sannfinländarna, som väljer ordförande på lördag.

Sannfinländarnas stöd har pendlat mellan åtta och nio procent under det senaste året. Det är med andra ord svårt att säga något om partiets formkurva på basis av den aktuella mätningen.

Det man med säkerhet kan säga är att det nu finns många sannfinländska partiaktiva som vill att partiets stöd ska öka. Förväntningarna på den blivande partiordföranden lär vara stora också i det här hänseendet.

Stabilt för VF, SFP och KD

Vänsterförbundet får ett stöd på 8,8 procent i mätningen. Det här motsvarar partiets stöd i kommunalvalet.

SFP:s och KD:s stöd ligger på 4,8 respektive 3,6 procent. Det här är i linje med resultaten i tidigare mätningar.

Taloustutkimus intervjuade 2923 personer under perioden 10.5.-6.6.2017. Felmarginalen är +-1,9 % för de stora partierna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes