Hoppa till huvudinnehåll

Pirr i magen. Läppstift på skjortan. Vattenkyssar - här finns era berättelser om längtan!

Två tjejer dansar och håret flyger.
Två tjejer dansar och håret flyger. Bild: Ville Tanttu längtanprojekt

I våras efterlyste Svenska Yle berättelser om längtan och fick in tiotals berörande och skickligt skrivna texter. Materialet används för en webbdramaserie som publiceras senare i år. Läs och njut av de fina bidragen.

Berättelserna om längtan har av redaktionella skäl förkortats lite, men i det stora hela är de i originalform.

"Jag längtar efter att inte vara fattig längre. Att inte måsta söka på loppis efter en vinterjacka (som aldrig finns, för bra vinterjackor doneras inte, de använder folk själva eller ger till någon de känner). Om jag hade en stadig inkomst skulle kanske klumpen i magen försvinna, och jag och min partner skulle kunna spara lite pengar och planera för framtiden. Vi skulle kunna byta ut vår äckliga bäddmadrass och köpa mer än ett påslakan till vårt dubbeltäcke.”

"Jag längtar efter att bara gå ut på gatan och skrika ut min smärta över ett liv jag aldrig fick. Absolut inget blev som jag i mitt olyckliga sinne under skoltiden småförsiktigt funderade och hoppades på. Jag längtar efter att jag skulle ha fått en stadig grund att stå på från barndomen och en tro på att mina vingar bär. Jag längtar efter en mindre cynisk och pessimistisk syn på livet. Jag längtar efter att kunna hålla käft ibland. .”

Längtan till det vilda, friheten

"Jag har längtat tillbaka till det vilda och ursprungliga, friheten att vara den jag är, det naturliga, feminina. Spränga patriarkatets bojor. Jag längtar efter att hitta min uppgift, mitt sätt att ge kärlek till livet.

"Det är redan över elva år sedan mamma dog. Ändå slår det ibland plötsligt en stor längtan att få krama henne eller bara berätta om något spännande, roligt eller omskakande jag varit med om. Jag kan ännu nästan tänka tanken till slut att "Jag har ju inte ringt till mam.." och så inser jag att det är länge sen hon dog. Jag märker att jag inte skulle vilja glömma hur hon kändes eller doftade eller lät, men de minnena försvagas år för år. Tacksam att jag fått ha mamma i 40 år av mitt liv. Men det skulle ha varit roligt om de åren blivit ännu fler.

pojke och mamma
Minnet av mamma. pojke och mamma Bild: Pixabay/elementus Pojke,Mamma

"För circa fem år sedan gick min pappa bort i cancer. Eftersom min barndom var ganska råddig och okonventionell, och jag som riktigt liten blev lämnad av min biologiska mamma, så var min pappa min största trygghet här i världen. Vi drog inte alltid jämt, men jag älskade honom högt. Jag var "pappas flicka". Då han gick bort (då jag var endast 24 år gammal) gick jag in i en spiral av otrygghet, kaos och sökande efter meningen med allt. Jag tappade fotfästet och festade och hade ångest om vartannat…. Jag är nu 30 år, mitt liv har stabiliserats och jag har funnit både lycka och kärlek, Jag vill berätta min historia för att livet faktiskt kan gå vidare.

Längtans ekorrhjul

"Var det alla Disneyfilmer jag såg som barn eller är det något som alltid funnits fastklamrat i mina ådror? Jag har alltid haft en längtan efter förälskelse. Pirr i magen. Vattenkyssar. Läppstift på hans skjorta. Men när blir längtan till besatthet? 2007 och jag började högstadiet. Det gick inte länge innan prins nr.1 fångade mitt intresse. Det tog heller inte länge innan hela skolan visste. Fnissande i korridoren, pinsamma meddelande på MSN efter skolan. Jag köpte till och med en moped för att imponera på honom. Jag körde inte med den en enda gång. En kyss på ungdomsdans senare var magin som bortblåst och längtan efter någon annan smög sig på. Prins nr. 2. Han tog min oskuld och behandlade mig som en prinsessa. Det visade sig att han gillade att tala bebisspråk och jag blev äcklad. …. I skrivande stund planerar jag vad jag ska skicka åt min nuvarande crush på valborg. jag längtar fortfarande efter pirr i magen. men jag BEHÖVER inte det."

"Jag var bara 24 år gammal då jag förlorade allt. Jag hade jobbat och studerat hårt för att småningom bli en framgångsrik företagare. Det var mitt drömjobb, att undervisa ryttare och träna/rida hästar. En oktobermåndag ändrades mitt liv. Jag satt upp på en häst, cirka 40 min senare gick sadeln plötsligt runt. Jag hade flugit in i manegens vägg, låg på marken utan att kunna röra mig. Då visste jag inte att jag hade brutit tre nackkotor, men förstod att jag var förlamad. Nu är jag 27 år gammal, jag är vid liv, men längtar efter en vanlig vardag, och göra allt det vad en person i min ålder brukar göra.”

En liten flicka står i strandvatten
En liten flicka står i strandvatten Bild: Mika Kanerva simdräkt

Längtan i relationer

"Jag längtar efter att min pojkvän ska kunna verbalisera sina känslor. Som det ser ut nu har vi haft det kaotiskt med pauser, återkommande fyllegräl och svek åt båda håll och han behöver känna sig lugn och trygg i det han känner förrän det kan sägas rakt ut."

"Jag har i hela min vuxna ålder varit väldigt ambivalent till tvåsamheten. När jag varit i ett mer seriöst förhållande har jag känt mig inspärrad i en bur. Då har jag börjat längta bort. Till mitt självständiga jag. Till ett luftigare rum där min kropp får sträcka på sig och inte begränsas av en annan kropp under natten. Men tvåsamheten är också det tryggaste jag känt. De där armarna runt min kropp i natten. De där återkommande enformiga torsdagsmiddagarna. Därför längtar jag tillbaka. Jag lever i ambivalensen. Konstant i längtan till eller från en annan människa."

"För några år sedan ändrade allt sig i mitt liv. Efter många och i vissa fall mycket omtumlande år tillsammans började min partner och jag glida ifrån varandra. Känslan av saknad var stor och känslan av ensamhet större.
Mycket handlade om att hålla allt i rörelse och inte om varandra. Längtan efter den tidigare känslan av samhörighet växte. Jag försökte ta reda på vad det var vi saknade och investerade mycket tid och energi i att lära känna mig själv igen.
Längtan tillbaka till min partner och det liv vi hade tillsammans växte för var dag. Men vi var redan för långt ifrån varandra. Att inse att något inte finns längre borde låta längtan avta. Men längtan ger inte upp."

En säng med skrynkliga lakan.
Ett hem där sömnen kommer. En säng med skrynkliga lakan. Bild: Krista Mangulsone / Unsplash sömn

Sömn och lugn och ro

"Jeg lengter etter et hjem der jeg får sove. De siste snart 20 år, etter at jeg ble skilt fra min voldelige ektemann, har jeg bodd i billige utleieleiligheter med mye støy. Der jeg bor nå, er det nabobråk så å si hver natt og hver dag. Jeg får sove hele natten gjennom uten å bli vekket bare en eller to ganger i måneden. Hadde jeg vært i stand til å arbeide og hatt mer penger, kunne jeg kjøpt meg et hus. Men jeg er sterkt traumatisert etter overgrep i barndomshjemmet. Jeg har alltid savnet et ordentlig hjem."

"Min längtan handlar om att få vara sig själv. Utan att bli stirrad på, utan konstiga blickar, viskanden... Att inte varje gång bli frågad: "Är du en flicka eller en pojke?" för det har ingen skillnad. Det skulle vara skönt att bara få vara och att andra skulle ta en som en person, inte som ett kön. Jag identifierar mig som icke-binär, inte man, inte kvinna, ingendera. Och det känns frustrerande hur mycket man fokuserar på kön i det här samhället. Varför kan man inte bara se varandra som människor?

https://svenska.yle.fi/langtan

Läs också