Hoppa till huvudinnehåll

Rinne njuter inför avgörandet: ”Bästa tiden i mitt hockeyliv”

Pekka Rinne siktar på att ta med sig sin hemmaform till nattens bortamatch.
Pekka Rinne siktar på att ta med sig sin hemmaform till nattens bortamatch. Pekka Rinne siktar på att ta med sig sin hemmaform till nattens bortamatch. Bild: All Over Press Pekka Rinne

Bäst-av-sju-finalen har förvandlats till bäst av tre. I natt kan Nashville Predators med Pekka Rinne i spetsen ta ett stort steg mot Stanley Cup-bucklan. Och den finländska supermålvakten har aldrig mått bättre.

– Det här är en helt fantastisk tid. Nu behöver man inte vänta länge på avgörandet, säger en lyrisk Rinne till Yle på plats i Pittsburgh.

– Det här är den bästa tiden i mitt ishockeyliv. Jag lever min dröm, konstaterar Rinne.

Efter hemmasegrar för Pittsburgh i de två första matcherna hade Penguins kopplat greppet om bucklan. Men mycket tack vare storspel av Rinne i mål vann Nashville de två följande matcherna i sin hemmarink och när NHL:s finalserie nu flyttat tillbaka till Pennsylvania är allt öppet.

Första matchbollen i helgen

Med 2–2 i matcher står mycket på spel i Pittsburgh i natt finsk tid. Laget som vinner match fem kan bli mästare redan natten till måndag.

– Vi har spelat väldigt starkt i den här serien, vi har inte gjort många dåliga minuter. Sett till hur bra vi spelat kunde ställningen i serien vara helt annorlunda. Men vi är nöjda också med det här läget, säger Pekka Rinne.

Och visst, sett till matchbild och skottstatistik har Nashville varit det starkare laget så här långt. En uppfattning Rinne varnar för.

– Det kan också vara en fälla. Dominansen kan vara skenbar, till exempel om man bara räknar skott. Vi tycker om att skjuta mycket, medan Pittsburgh i sin tur försöker spela sig fram till bättre lägen. Huvudsaken är att vårt spel hålls avslappnat.

Från hånad till helgon

Påtagligt är ändå hur stor skillnaden mellan hemma och bortaplan hittills har varit. Siffrorna säger allt: 5–3 och 4–1 till Penguins i Pittsburgh. 5–1 och 4–1 till Predators i Nashville.

Rinnes egna insatser symboliserar serien hittills. Hånad efter de två bortamatcherna med en usel räddningsprocent. Närmast helgonförklarad efter hemmamötena med en rad drömräddningar.

– Givetvis tänker man på enskilda matcher och på serien som helhet, men det som varit påverkar inte mina förberedelser. Jag försöker koncentrera mig på det positiva och få med mig samma känsla som i de två hemmamatcherna till Pittsburgh. Mer tänker man på saker som på vilket sätt de spelar på sin hemmaplan. Det handlar om att leta efter en bra känsla, säger Rinne inför match fem.

– Vår plan är att återvända till Nashville med en 3–2-ledning. Det har varit ett ganska svårt ställe för motståndarna och ett ganska bra ställe för oss. Vi lever i spännande tider.