Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

Trots att det lovats regn så föll inte en droppe när Strömsö bjöd in till trädgårdskväll. Owe Salmela, Strömsös trädgårdsexpert, är nöjd.

- Det går riktigt bra, vi har mycket folk, bra väder och alla är på gott humör.

Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström.
Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström. Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

Besökare ända från södra Finland

Salmela berättar trädgårdsintresset bara växer och eftersom det alltid varit en viktig del av Strömsöprogrammet så ville de bjuda in folk.

- Jag tror det har stor betydelse att få komma hit och se hur det faktiskt är. Jag har pratat med folk som kommit från Ingå och andra ställen i södra Finland, så man blir lite förvånad faktiskt.

Publik på trädgårdskvällen.
Publik på trädgårdskvällen. Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

Lena Sahlberg är en trädgårdsentusiast som tyckte det var kul att få en inblick i hur det ser ut på Strömsö.

- Det är helt fantastiskt, man har bara sett det i TV:n. Jag hade till exempel tänkt mig att köket skulle vara mycket större. Det var väldigt litet men funkar ändå smidigt när de gör sina matprogram, säger Sahblerg.

Lena Sahlberg.
Lena Sahlberg älskar allt som växer. Lena Sahlberg. Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö
Alexandra De Paoli bjöd på ogrässhots.
Alexandra De Paoli bjöd på ogrässhots. Alexandra De Paoli bjöd på ogrässhots. Bild: Yle/Carina Ahlskog Alexandra De Paoli,Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

Viktigt att barnen lär sig varifrån sallad och potatis kommer

Vid trädgårdsgatan fanns en drös med olika trädgårdsinspiratörer och experter som besökarna kunde diskutera med. Till exempel var 4H från Korsholm på plats och berättade om vikten av att odla tillsammans med barnen.

- Det är viktigt för barnen att veta varifrån saker kommer som livsmedel och växter, säger verksamhetsledaren Kati Källman

De brukar berätta åt barnen att växter och människor fungerar på lite samma sätt.

- När vi pratar om odling så brukar vi berätta att växten behöver vatten, värme och näring och förstås också kärlek. Då får man också in att det är på samma sätt för oss människor, att man ska behandla varandra med respekt, säger Källman med ett leende.

Kati Källman visar Heidi Lindeman, Ida Granroth och Kristina Granroth hur man gör en kruka.
Kati Källman visar Heidi Lindeman, Ida Granroth och Kristina Granroth hur man gör en kruka. Kati Källman visar Heidi Lindeman, Ida Granroth och Kristina Granroth hur man gör en kruka. Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

Ida Granroth har redan vanan inne och har odlat tomater och gurkor som familjen kunnat äta av.

- Det är viktigt att de lär sig från att de är små varifrån salladen och potatisen kommer, säger Heidi Lindeman, Idas mamma.

Trädgården kan gynna hälsan

Många menar att trädgårdsarbete kan vara bra för hälsan, vilket är något som Green Care handlar om. Green care innebär att man använder natur, trädgårdar, lantgårdar eller olika djur för att må bättre inom till exempel vården eller pedagogiken.

- Naturen skapar hälsa, till exempel är hönor bra på pensionärshem och liknande. Många äldre hade kanske en höna i sin barndom och fastä de kanske är dementa och tappat kontakten till det vardagliga livet, så kan djur väcka barndomen och på så sätt aktivera dem, berättar Pia Smeds som jobbar på naturresursinstitutet Luke.

Pia Smeds med barn som klappar en höna.
Pia Smeds säger att djur kan ha en positiv effekt för vårt välmående. Pia Smeds med barn som klappar en höna. Bild: Yle/Carina Ahlskog Pia Smeds,Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

En populär punkt under trädgårdskvällen var plantloppisen där de med ett överflöd i sin trädgård kunde sälja plantor. Birgitta Sirén-Mitts hade grävt i både sin egen och sin mammas trädgård och bland annat hittat tomatplantor, pioner, lite perenner och pumpa och squash som hon sålde.

- Jag tycker det är en trevlig idé, man kan sälja det man har för mycket av och dela med sig.

Brigitta Sirén-Mitts säljer på plantloppis.
Tomatplantorna gick bäst åt på plantloppisen, berättar Brigitta Sirén-Mitts. Brigitta Sirén-Mitts säljer på plantloppis. Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö (tv-program),plantloppis

Börja enkelt - inte farligt om man misslyckas

För den som skulle vilja börja med trädgård, men saknar kunskap och erfarenhet så har Salmela ett tips.

- Filosofin som vi och jag har här på Strömsö är att vi vill visa på de enkla knepen och sätten.

- Ett konkret tips är att du börjar från något smått. Köper en kruka, lite jord och väljer en planta. Du kan börja med en tomatplanta, gurkor, pumpor eller örter som växer väldigt bra. Man provar sig fram och det är inte så farligt ifall man misslyckas. Man kan alltid pröva på nytt.

  • Två miljoner på minus i Karleby

    Resultatrisken fortfarande hög enligt ekonomidirektören.

    Ekonomirapporten för perioden januari till juli i år visar ett underskott på cirka 2,1 miljoner euro i Karleby. I resultatet ingår också Karleby Vatten.

  • Rektor om knivdådet i Åbo: Nu gäller det att blicka framåt

    För skolorna är det nu en utmaning att lugna eleverna.

    Efter knivdåden i Åbo gäller det nu för lärarna att kunna lugna eleverna och visa att vuxna är trygga, glada och trevliga och går att lita på. Det säger Elise Kurtén, som är rektor i Sirkkala skola i Åbo.

  • Marockan i Åbo: ”Jag är sorgsen”

    Tror inte att rasismen förvärras i Åbo.

    Mustafa Rafik har bott nästan tio år i Åbo. Han är, liksom alla andra, chockad över knivdådet som krävde två liv och skadade åtta. Att dådet utfördes av en landsman gör ilskan ännu större.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid