Hoppa till huvudinnehåll

Vägglössen har ökat - många skäms och låter bli att anmäla

En vägglus.
Det finns allt fler vägglöss i huvudstadsregionen. Det här bedömer både en skadedjursbekämpare och en hälsoinspektör vid Helsingfors stad. En vägglus. cimex lectularius

Problemen med vägglöss har förvärrats i huvudstadsregionen under de senaste tio åren. Orsaken till det här är att människor reser mer. Dessutom är det vanligt att man skäms för att göra en anmälan om vägglöss och det leder till att beståndet ökar. Det här säger en hälsoinspektör vid Helsingfors stad.

Under de senaste tio åren har vägglöss hittats i allt fler byggnader.

- Årligen handlar det om hundratals ställen. I huvudstadsregionen fördelar de sig jämnt, säger Juha Kokljuschkin vid Helsingin Tehotorjunta, som håller på med skadedjursbekämpning, till Yle Uutiset.

Vägglusen är ett skadedjur som suger blod från människor och gömmer sig i bostadens konstruktioner och i sängens sömmar.

"Undersök hotellrummet"

Där det finns flest människor är problemen med vägglöss också störst.

Helsingfors stad tar emot skadedjursprov i Miljöhuset i Vik. Under det här året har Miljöhuset tagit emot fyra prover av vägglöss. Hälsoinspektör Jukka Kiesi säger att skadedjursbekämparna bäst känner till det verkliga antalet vägglöss i staden.

Han bedömer ändå att antalet har ökat då människor reser mer.

- Därför är det bra att undersöka hotellrummet, speciellt sängen, säger han.

"Lusen är pinsam och känslig"

Problemet förblir dessutom dolt då vissa inte vågar anmäla om man har vägglöss i sin lägenhet.

- Lusen är pinsam och känslig för många. Lössen bryr sig ändå inte om hemmet är städat eller inte, säger Jukka Kiesi.

Enligt skadedjursbekämparen Juha Kokljuschkin kan det räcka länge innan man märker att man har löss i lägenheten. Om man inte reagerar på lössen där hemma kan beståndet i värsta fall växa så mycket att också grannarna lider.

Lössen kan också spridas på allmänna platser.

- Om man har otur sprids det när man är ute och äter, tar taxin hem eller sitter bredvid fel person i lokaltåget, säger Kokljuschkin.

"Möjligt att åtgärda helt och hållet"

Enligt Kokljuschkin är det möjligt att helt och hållet bli av med vägglössen.

- Det var tidigare ett svårt problem men sedan försvann det nästan helt i Finland och nu har problemet uppenbarat sig på nytt. Småningom lär vi oss att bekämpa dem bättre, säger Kokljuschkin.

Om du har vägglöss i din lägenhet ska du till att börja med kontakta disponenten eller en skadedjursbekämpare. Lössen kan också föras till Helsingfors stads miljöhus i Vik för att identifieras.

Andra åtgärder är att tvätta kläderna i varmt vatten och för säkerhets skull kan man också spruta bekämpningsmedel i sängen och dammsuga hemmet.

Tanja Kröger/Yle Uutiset