Hoppa till huvudinnehåll

Axxell handleder studerandena allt mera

Kockstuderande i Axxell i Karis.
De studerande i Axxell i Karis får nya examenshandledare i höst som ser till att studerandena tar sig genom utbildningen och får en examen. Kockstuderande i Axxell i Karis. Bild: Yle/Minna Almark kockstuderande. kök

Yrkesutbildaren Axxell satsar på att handleda de studerande till en examen. Axxell har sju examenshandledare och fyra av dem är i Raseborg.

I ett pressmeddelande skriver yrkesutbildaren Axxell att studiernas längd och mängden avlagda prestationer är några av de faktorer som allt mera påverkar statsandelarna till yrkesutbildningen.

I en intervju för Yle Västnyland säger rektorn för Axxell i Karis, Lena Johansson, att det inte handlar om pengar utan om kvalitet, god vägledning och handledning.

Det blir allt viktigare att handleda studerandena till en examen. Axxell satsar därför på handledning och har tillsatt sju examenshandledare. De ska på heltid handleda dem som studerar för en grundexamen.

Axxells enheter med grundexamensutbildning i Karis, Kimito, Pargas och Åbo har en egen examenshandledare från och med i höst. I Raseborg finns fyra examenshandledare.

"Det handlar inte om pengar"

Axxell koncentrerar nu sina resurser, säger Johansson. Tidigare har yrkesutbildaren haft egenlärare, en koordinator för vägledning och rekrytering samt en socialhandledare och arbetslivskunskap.

- Nu sätter vi allt detta i samma hög och fördelar på sju personer i stället för på 25.

Lena Johansson är rektor för Axxell och Marina Karjanlahti är examenshandledare.
Lena Johansson är rektor för Axxell i Karis och Marina Karjanlahti är examenshandledare. Lena Johansson är rektor för Axxell och Marina Karjanlahti är examenshandledare. Bild: Yle/Veronica Montén karis

Det tidigare systemet har fungerat ganska bra där egenlärarna vid sidan av sitt läraruppdrag även handledde studerandena, men kraven börjar blir allt större och det blir splittrat att utföra handledningen vid sidan av jobbet, säger Johansson.

- Ungdomarna behöver en ny typ av handledning, vårdnadshavarna har större krav och myndigheterna har ekonomiska krav. Det leder till att vi måste vara effektiva och duktiga.

Verksamheten byggs upp

Marina Karjanlahti har jobbat som socialhandledare på Axxell och är från och med i höst en av examenshandledarna i Raseborg.

De har den första träffen i dag (9.7) och börjar bygga upp verksamheten.

Hur tar till exempel en 16-årig blivande rörmontör kontakt med dig?

- Om jag blir handledare för VVS-linjen så är min uppgift att se till att studierna går framåt och följer upp framstegen. Lärarna kan också kontakta mig och så ser vi till att det inte blir luckor i studierna.

"Du måste ha ett mål i livet"

Examenshandledarna ska göra upp personliga studieplaner, karriärplanering, studieteknik, förebyggande studerandevård och handledning till tredje stadiet.

Utbildaren Axxells byggnader på var sin sida om Bangatan i Karis.
Axxell i Karis. Utbildaren Axxells byggnader på var sin sida om Bangatan i Karis. Bild: Yle/Marica Hildén bangatan karis

Marina Karjanlahti säger att handledning handlar om att få de studerande att inse vad de vill göra och vilka mål de har i livet.

- Det blir svårt om de inte har ett mål. Jag kan ge förslag på olika linjer som de kan tänkas vara intresserade av, men det är den studerande som ska hitta rätt genom samtal.

Handledning ges även åt vuxna som studerar.

Perioder med mera ledigt från skolan

Det har förekommit kritik över yrkesutbildningen där det förekommer tomma dagar och luckor i läsordningen.

I Helsingin Sanomat har funnits flera insändare av oroliga föräldrar som undrar varför deras barn kan vara utan undervisning en hel vecka i en yrkesskola.

Lena Johansson säger att Axxells ledigheter beror på skolans periodsystem.

- I en del perioder har vi 15 kompetenspoäng eller 270 lektioner. I andra perioder har vi 10 kompetenspoäng vilket är 180 lektioner. Då varierar mängden lekioner under en period och det kan bli en vecka ledigt.

Johansson påpekar att Axxell inte har fattat sparbeslut som gått ut över undervisningen.

- Jag förfasas över tanken på hur det är annanstans. Man ska ha starka färdigheter och hög karaktär för att kunna studera på distans.

Läs också